Министерски съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за

...
Министерски съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за
Коментари Харесай

Зарков: МС одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

Министерски съвет утвърди наново предлагането на Министерство на правораздаването за законови промени, регламентиращи механизма за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Това разгласи министърът на правораздаването Крум Зарков. Предложението включва промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс.

То планува углавен арбитър от Върховния касационен съд, апелативен съд или областен съд, само че с сан на висш арбитър да управлява следствие против основния обвинител на страната или неговите заместници, когато това се постанова. Разследващият ще бъде краткотрайно назначен за прокурор във ВКП и ще бъде избиран на инцидентен принцип от лист с магистрати, авансово дали единодушието си да извършват сходна функционалност.

" Това не е цялата правосъдна промяна, само че без този законопроект правосъдна промяна няма да има, тъй като това е лакмуса за политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде съществено разискван и премислен, само че най-много да бъде признат и то в първите месеци на новото национално заседание, защото той се чака от българските жители и интернационалните сътрудници като решителна стъпка напред в провеждането на правосъдна промяна.

Този законопроект е безусловно неминуем. Това е планът, с който най-сетне ще успеем да отговорим на условието на европейските стандарти и на неоправдателното решение против България по делото " Колев ". Законопроектът ще смъкна над 80 неоправдателни решения против България. Има и символно значение ", разяснява Зарков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР