Министерски съвет е приел и ще внесе за втори път

...
Министерски съвет е приел и ще внесе за втори път
Коментари Харесай

Зарков пак дава на депутатите Комисията за високата корупцията

Министерски съвет е приел и ще внесе за повторно законопроекта , създаден от Министерството на правораздаването, с който да бъде основана специфична комисия, която да проверява корупцията по високите етажи на властта. Това разгласи на брифинг след държавното съвещание в сряда правосъдният министър Крум Зарков .

Правосъдният министър поразсъждава върху етимологията на думата корупция и заплахата явлението да обладае самата концепция за държавност. " Твърде дълго в България диагнозата е сложена и прекомерно дълго време лекуването се бави. Една от аргументите е, че лекуващите сами би трябвало да управляват горчивия хап върху себе си . "

Крум Зарков акцентира, че няма време за губене, а и тъй като няма потребност да ни се споделя извън по какъв начин да борим корупцията, държавното управление за повторно внася законопроектът за основаването на въпросната специфична комисия, който предният парламент съумя да одобри, само че единствено на първо четене.

Зарков категорично уточни - въпросната комисия ще проверява само лица, заемащи висши обществени длъжности. " Ще проверява висшите етажи на властта и единствено тях. Ще ги проверява за корупционни закононарушения и единствено за тях. Тоест ще концентрира там, където в действителност боли. "

Как ще действа този орган - с цел да не се трансформира той в " бухалка " за едни и " чадър " за други, членовете му, 5 на брой, ще бъдат избирани от Народното събрание, от президента, както и от висшите съдилища. Председателят й ще се сменя на ротационен принцип всяка година, с цел да има отговорност и надзор. Под управлението на 5-те най-висши членове ще работят пък проверяващи инспектори, доста от които ще бъдат взети от сегашната КПКОНПИ.

" Те ще би трябвало да се конструират по този начин, че всички политици, които се кандидатират оттук насетне за значими длъжности, с цел да вземат обществени средства, ще бъдат на практика сложени пред особено наблюдаване ", разви концепцията си министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР