Министърът представи основните законопроекти, които са разработени от правосъдното министерство

...
Министърът представи основните законопроекти, които са разработени от правосъдното министерство
Коментари Харесай

Мониторинговата група на ЕП оцени високо усилията на страната ни за реформи в правосъдието

Министърът показа главните законопроекти, които са създадени от правосъдното министерство и отразяват уговорките на България в региона на върховенството на правото и битката с корупцията и са включени и в Националния проект за възобновяване и резистентност.

 

Посочено е, че по отношение на тях е налице значима политическа воля и те се преглеждат на разнообразни стадии в Народното събрание. От страна на членовете на групата най-голямо внимание беше проявено към плановете за изменение на Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт по отношение на механизма за следствие на основния прокурор и осъществяването на решения на Европейски съд по правата на човека и рекомендации на Венецианската комисия в този подтекст, допълват от ведомството.

 

Европейска комисия открои като доста добра европейска процедура основаването и ефикасното действие на Съвета за господство на правото, съпредседателстван от министъра на правораздаването и представляващия Висш съдебен съвет, в който вземат участие представители на изпълнителната и правосъдната власт, както и на Неправителствени организации. Според Европейска комисия и представители на групата за мониторинг, активността на Съвета е доста добра основа за осъществяване на рекомендациите в годишния Доклад за господство на правото.

 

Групата оцени подхванатите дейности и ще продължи да следи осъществяването на законодателните начинания, в това число с дейното присъединяване на гражданското общество, показват още от Министерство на правосъдието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР