Министърът на земеделието Румен Порожанов се ангажира с търсене на

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов се ангажира с търсене на
Коментари Харесай

Министър Порожанов събира на среща розопроизводители и изкупвачи

Министърът на земеделието Румен Порожанов се ангажира с търсене на решение на разногласието сред розопроизводителите и изкупвачите, с цел да бъде избавена реколтата. Това стана ясно след срещата му с представители на протестиращите производители на розов цвят в Карлово.
Порожанов посочи, че страната не може да контролира изкупната цена на розовия цвят. По думите му, с цел да се стигне до създалата се обстановка, проблемите са трупани от години.
Земеделският министър е провел среща в Министерството с представители на дестилериите в неделя в 11 часа. Той предложения и производителите, с цел да се стигне до обща позиция по какъв начин да продължи акцията в оставащите 4 седмици, с цел да не остане неизкупено количество суровина. Заради положителната годишна продукция и замрялото сега изкупуване това е изцяло допустимо
В по-дългосрочен проект ще се търси опция за компенсиране на производителите програмата deMinimis, а в още по-дългосрочен ще се пристъпи към разработване на специфичен закон, който да контролира връзките в бранша. Порожанов съобщи и уговорката си за оказване на по-строг надзор над преработвателите. Причината е, че през последните години качеството на българското розово масло се е влошило и даже компрометирало, заради влагането на непозната суровина. Производителите, които нямат контракт, също би трябвало да излязат на ярко, сподели Порожанов. Очаква се на срещата в Министерство на земеделието да бъдат наранени и други въпроси.
Земеделският министър и кметът на Карлово Емил Кабаиванов приканиха за събаряне на блокадата на пътя Пловдив-Карлово.
По пътя Пловдив – Карлово поради блокадата в региона на град Баня се образуваха километрични тапи. Протестиращите получиха поддръжка от страна на водачите.
Розопроизводители от другия прилежащ регион Брацигово, Стрелча и Бяга блокираха от 10 до 11 часа основния път Пещера - Пловдив.
Във вторник се чака представители на розопроизводителите от Пазарджишко да посетят Народното събрание, откъдето също се надяват на поддръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР