Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка. В мотивите за

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка. В мотивите за
Коментари Харесай

Коментари и реакции след оставката на Румен Порожанов

Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка. В претекстовете за решението си Порожанов показва, че не желае офанзивата против него да въздейства на работата на държавното управление.

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред публицисти, че Порожанов е подал оставка, защото не е спазил обещанието си да освободи от служба зам.-директорката на ДФЗ Иванка Мизова. Той напомни, че още предходната седмица в своя телевизионна изява е споделил, че казусът би трябвало да бъде решен бързо. Причина за уволнението на Мизова стана фактът, че персоналният й мобилен номер е посочен в публикация за една от къщите за посетители, строени с евросредства .

" Има потребност от съществена промяна в цялостната политика на министерството на земеделието и фонд „ Земеделие “ ", това разяснява в изявление за Дарик Веселина Ралчева от Българската асоциация „ Биопродукти “. По думите й наследникът на подалия оставка като аграрни министър Румен Порожанов би трябвало да води транспарантна политика , ориентирана действително към фермерите.

" Може би това беше някакъв предстоящ резултат от всичко, което се случи в последния месец. Това са натрупвани проблеми през годините. Те не са персонални проблеми на Румен Порожанов, това е цялостна политика на ръководство на министерството и на ДФЗ ", изясни Ралчева.-->

Реални дейности и заслужено систематизиране на помощите в бранш отглеждане на животни, което да не разделя сектора. Това чака от новия аграрни министър Бойко Синапов , ръководител на Обединени български животновъди. На среща през вчерашния ден в Хасково организации на животновъдите желаеха незабавно привикване на Националния съвещателен съвет към земеделското министерство.

По думите на Синапов е неприемливо да се разделят животновъдите в България , както работил и отрасловият зам.-министър на земеделието.

" В бранш отглеждане на животни в действителност взехме решение някои проблеми откогато Порожанов е министър или направихме най-малко стъпки към решение на някакви проблеми. Да пожелая на идващия министър, който ще пристигна, с изключение на да взимаме решения, само че и да ги свършим тези решения. Когато се взимат решения - би трябвало да се прави напълно в интерес на бранша. Трябва твърда ръка, твърди решения ", съобщи Синапов.
 Десислава Танева БГНЕС
Спадът в изкупните цени на млякото е най-сериозният проблем за Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, за който от организацията чакат решения от новия аграрни министър. Пред Дарик ръководителят на асоциацията Симеон Караколев разяснява проблемите в бранша, които ще поеме наследникът на подалия оставка Порожанов:

" Периодът, в който се случва това нещо, е извънредно несъответствуващ. В момента сме в разисквания за идното подкрепяне де минимис, няколко нотифицирани европейски схеми, които би трябвало да минават през директорски съвет. От друга страна госпожа Танева (предложената от премиера за нов министър на земеделието) е била министър и няма да изисква кой знае какъв брой време да навлезе във всички настоящи задания ", сподели Караколев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР