Министърът на земеделието на САЩ Сони Пърдю призова вчера европейците

...
Министърът на земеделието на САЩ Сони Пърдю призова вчера европейците
Коментари Харесай

САЩ искат отмяна на забраната за внос на хлорирано пилешко в ЕС

Министърът на земеделието на Съединени американски щати Сони Пърдю прикани през вчерашния ден европейците да преразгледат решението си за възбрана на вноса на хлорирано пилешко месо и говеждо месо от животни, третирани с хормонални препарати, съобщи " Франс прес ". Апелът е насочен, в миг когато Вашингтон и Брюксел се пробват да понижат напрежението в комерсиалните си връзки.

Искането на Съединени американски щати евентуално ще разбуни духовете в някои европейски страни, в които опасенията, че храни, създавани съгласно американските санитарни правила, ще бъдат наложени на потребителите им, провокираха всеобщи митинги през 2015 година, най-много в Германия, Австрия и Франция.

Призивът на Пърдю идва след опасността на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да наложи наказателни мита върху европейските коли, в случай че двете страни не реализиран прогрес в договарянията, които са в застой в частта за земеделието.

Тръмп и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха предходната седмица в Давос желанието си да възобновят договарянията и да реализират комерсиално съглашение.

Сони Пърдю сподели пред публицисти след края на срещата си с европейския комисар за търговията Фил Хоган и еврокомисаря за земеделието Януш Войчеховски, че Тръмп обича своите аграрни производители.

Той съобщи, че трансатлантическите търговски връзки биха могли да се подобрят, в случай че Европейски Съюз, който забрани вноса на месо от домашни птици, третирани с хлорен диоксид, е по-отворен към сходен способ.

Така Европа може да способства за балансиране на американския търговски недостиг при земеделските артикули. По думите на Пърдю индикаторът е достигнал 10-12 милиарда $ (около 10 милиарда евро).

Министърът на земеделието на Съединени американски щати назова " неправилно разбиране " изказванието, че американските пилета са почиствани с хлор.

Пърдю загатна и говеждото месо, третирано с хормони, като различен детайл, който може да спомогне за възстановяване на комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Тезата, че тези храни не са безвредни е мощно пресилена и не е научно потвърдена, акцентира американският аграрни министър. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР