Министърът на земеделието на Франция Жюлиен Денорманди заяви, че войната

...
Министърът на земеделието на Франция Жюлиен Денорманди заяви, че войната
Коментари Харесай

Франция предупреди за риск от световна продоволствена криза

Министърът на земеделието на Франция Жюлиен Денорманди съобщи, че войната в Украйна слага под опасност продоволствената сигурност в целия свят, заяви „ Фигаро”.

По думите му рецесията може да възникне поради това, че доста средиземноморски страни зависят от износа на съветска и украинска пшеница. Той добави, че нестабилната обстановка може да способства за растежа на цените, изключително за храната на селскостопанските животни.

Денорманди сподели още, че Франция не зависи в огромна част от вноса на съветска и украинска пшеница. Министърът прикани да се разшири европейското произвеждане, с цел да се противодейства на продоволствената рецесия.

Делът на Русия и Украйна в международния експорт на пшеница е съвсем 30%. Украйна е един от най-големите производители на царевица и слънчоглед. На фона на войната украинските управляващи ограничиха износа на редица артикули, включително и зърнените.

Някои страни зависят над 80% от доставките на съветската пшеница: това са Катар, Руанда, Египет и Киргизя. Русия доставя 70% от пшеницата, внасяна от Турция, а Украйна обезпечава 90% от потребявана в Ливан пшеница.

В началото на февруари FАО заяви за исторически връх на международните цени за продоволствени артикули. По данни на организацията в резултат на неподходящите условия за растежа на посевите в Южна Америка, растежа на цените на пшеницата и неопределеността в доставките на царевица от Украйна интернационалните цени на царевицата са се нараснали с 5,1%, тези на пшеницата - с 2,1%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР