Министърът на земеделието на България Явор Гечев се оплака от

...
Министърът на земеделието на България Явор Гечев се оплака от
Коментари Харесай

Министър се оплака от конкуренцията на украинската пшеница

Министърът на земеделието на България Явор Гечев се оплака от конкуренцията на украйнската пшеница и от това, че поради нея българските производители не съумяват да изнесат продукцията си. Гечев направи това по време на браншово ревю в Берлин. " Ние сме солидарни с Украйна, само че се основава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, тъй като вместо коридори за експорт нашите страни се трансформират в хранилища ", съобщи министърът по време на среща със своите сътрудници от Полша, Румъния, Унгария и Чехия на интернационалното ревю „ Зелена седмица-Берлин 2023 ”. „ Още преди три месеца предизвестих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще коства скъпо на страните от нашия район ”, добави още българският министър, представен от БГнес.

Ситуацията в страните, които са близо до границата с Украйна, демонстрира, че се случват неща, които изкривяват пазара, и не то единствено при слънчогледа, разяснява още Гечев. „ 15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари. В момента в България има към 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни количество през 2022 година бе близо 6,5 млн. тона ” уточни министър Гечев.

Той осведоми още, че поради близостта на Черно море до войната на процедура се заобикаля морският превоз. В тази връзка е належащо да се търсят други транспортни коридори включително използването на жп връзките. „ Освен директната помощ за Украйна би трябвало да мислим по какъв начин да контролираме тези процеси ”, означи българският министър. „ Необходима е европейска взаимност и за нашите страни, тъй като конкурентоспособността е нарушена. Все отново продукцията, която влиза от трети страни, не се създава по същите екологични стандарти, както създаденото в Европейския съюз ”, беше безапелационен Гечев пред своите сътрудници.

Всички присъстващи на срещата се сплотиха към мнението, че в случай че не се вземат ограничения, обстановката ще продължи и тази година. Министрите се договориха тематиката да бъде сложена по време на идващото съвещание на Съвета на министрите на Европейски Съюз. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР