Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев свиква националният консултативен

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев свиква националният консултативен
Коментари Харесай

Земеделският министър свиква национален съвет по зърното на 22 юни

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев привиква националният съвещателен съвет по зърното на 22 юни, разгласи самият той пред бТВ.

Преди да почне жътвата, желаеме да си изясним какви количества има, тъй като един от проблемите ни е неналичието на правилни статистически данни, допълни министърът. 

Стана ясно, че на следващия ден министърът ще беседва с няколко представители на страни, които са обичайни клиенти на зърнени култури, като задачата е да се потърсят нови пазари.

Според министъра цените на храните не могат да бъдат свалени единствено със основания от служебния кабинет тематичен уебсайт. Само конкуренцията може да смъкна цените, цените се дефинират от пазара и са въпрос на баланс сред предложение и търсене. Примерите със зърното са " очеизвадни ", разяснява министърът.

За въвеждането на таван на цените, както това бе направено в Хърватия, министърът разяснява, че това са краткотрайни ограничения, които в спешни обстановки могат да са потребни, само че те не могат да са непрекъснати и дълготрайни. Постоянните ограничения са тези, които ще създадат агрохранителната верига доста по-ефективна, в сравнение с е в този момент - от български производители на първични материали и български преработватели, като задачата е на пазара да има повече родни артикули, само че освен плодове и зеленчуци, разяснява министърът.

Министърът означи, че българските производители не са проведени по метода, по който са създали гръцките, румънските, сръбските, турските, испанските, италианските или френските им сътрудници, което им разрешава да бъдат спестени непотребни разноски, тъй като производителите са проведени в кооперативи.

Вътев изясни, че желанието му е напътствията по стратегии и схеми за субсидиране на земеделските производителите да бъдат просто и ясно написани като стъпки. Целта е да понижим консултантите и да дадем път на тези, които вършат действителния артикул, съобщи министърът.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР