Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи позицията на

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи позицията на
Коментари Харесай

Вътев: България гласува „въздържал се“ за новите геномни техники

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев показа позицията на България по предлагането за Регламент по отношение на растенията, получени посредством някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях по време на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел. Той осведоми, че позицията на България е „ въздържал се “, защото се регистрира политическата сензитивност по тематиката и публичната настройка по този въпрос в страната.

На 5 юли 2023 година Европейската комисия показа предлагането за Регламент по отношение на растенията, получени посредством някои нови геномни техники и храните и фуражите от тях като част от пакет от законодателни ограничения за стабилно потребление на основни естествени запаси, което цели да увеличи устойчивостта на селското стопанство и питателните системи в Европейския съюз и да се подсигурява продоволствената сигурност.

Пред представителите на медии в Брюксел министър Вътев разяснява тематиката като акцентира, че е неправилно новите геномни техники да бъдат показани като ГМО. Той уточни, че чака климатичните промени и пазарната конкуренция да насочат вниманието на земеделските производители и потребителите към научните достижения в региона на новите геномни техники и постигнатите резултати.

„ Всички желаеме храната, която консумираме, да е чиста, с по-малко пестициди, с по-малко препарати за растителна отбрана, с по-малко торове и да устоява на климатичните промени “, разяснява министърът. Той уточни, че работата по Регламента продължава и сигурно пазарът въз основата на климатичните промени и пазарната конкуренция ще ориентира всички аграрни производители и консуматори към възприемането на новите геномни техники, защото към този момент има извънредно забавни резултати, разказани от международната просвета.

Според основана технология от изследователките Дженифър Даудна и Еманюел Шарпентие, удостоени с Нобелова премия през 2020 година, се открива пътят за лекуване на над 7 000 наследствени и хронични болести при индивида, което не беше допустимо до в този момент, осведоми министър Вътев. През 2023 година на пазара е пуснат вид домати, основан в Япония посредством генно редактиране, който контролира кръвното налягане и невронната възбуденост при индивида. Информацията по изнесените научни обстоятелства е оповестена в международно известния бюлетин „ Genetic engineering & Biotechnology “.

Днес на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство не беше реализирано единодушие по позиция на Съвета (Общ подход) по предлагането за Регламент по отношение на растенията, получени посредством някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях. Работата по законодателното предложение продължава.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР