Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и новото ръководство

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и новото ръководство
Коментари Харесай

Вътев: Екипът на МЗХ ускори изпълнението на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и новото управление на Министерство на земеделието и храните форсираха осъществяването на Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година Новият екип на Министерство на земеделието и храните откри, че по програмата има съществено закъснение на административните процеси в Управляващия орган и разпознава редица проблеми, свързани с осъществяването й.

Установен бе риск от загуба на финансови средства по ПМДР 2014-2020 година в размер на 12% от средствата или към 24 млн. лв. и липса на нужната ангажираност от страна на Управляващия орган за превъзмогването на тази загуба. Освен това преди встъпване в служба на новото управление на Министерство на земеделието и храните е имало съществено закъснение в последните месеци при сключването на контракти за даването на безплатна финансова помощ с утвърдените претенденти и закъснение в нормативните периоди за оценка на постъпилите планови оферти по разнообразни отворени процедури.

Министър Вътев и отрасловият заместник-министър Деян Стратев в незабавен порядък редуцираха периодите за подписване на контракти с определените претенденти и привършване на оценките на плановите оферти. От Управляващия орган е обезпечена цялостна поддръжка и подпомагане за бенефициентите за сполучливото привършване на плановете им до края на допустимия интервал. Поради открити неосъществени средства по ПМДР 2014-2020 година, в незабавен порядък се приготви изменение на Индикативната годишна работна стратегия на ПМДР 2014-2020 година за 2023 година, в която се декларират приеми през 2023 година на обща стойност над 19 милиона лв..

Мерките са ориентирани към вложения в риболовен пристанища, морски научни проучвания и е планувано наново даване на обезщетения за бранша за превъзмогване на икономическите последици от войната в Украйна за 2023 година Планираните за банкет ограничения са съобразени със периоди за разплащане към контрагентите на бенефициентите, тъй че да бъде обезпечена опция за подаване на претенции за заплащане в първата половина на 2024 година

Новият екип на Министерство на земеделието и храните възобнови положителния разговор с Европейската комисия, вследствие на което бе контрактувано незабавно изменение на ПМДР 2014-2020 година за преодоляване на риска от загуба на средства и ускорено пускане на спрелия старт на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година Така ще се обезпечи нужният финансов запас в ограниченията, планувани за банкет до края на годината и сполучливо да се извърши оптимален бюджет от ПМДР 2014-2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР