Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на
Коментари Харесай

Двама министри обсъдиха с животновъди пашуването в националните паркове

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов организираха среща с браншови организации на животновъди в търсене на решения на въпроси, свързани с пашуването на животните в националните паркове през днешния ден в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

В срещата, която се организира по самодейност на животновъди , участваха заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, шефове на национални паркове и специалисти от двете министерства.

Министър Вътев разяснява смисъла на отглеждането на животни в планинските региони от обществена и демографска позиция, като уточни, че въпросите с пашуването би трябвало да се вземат решение в синергия, като се регистрират както развиването на отглеждането на животни, по този начин и опазването на околната среда.

Животновъдите споделиха своите опасения, свързани с опцията да изхранват животните и с поддържането на пасищата в положително положение. Те предложиха да се разиска вид за разширение обсега на мярката по високопланинските пасища, с цел да се понижи натоварването в националните паркове, както и да се запазят обичайните практики на локалните общности .

От страна на двете министерства бе подчертана ролята на локалното население и животновъдите за опазването на националните паркове .
На срещата стана ясно, че следва да бъдат оповестени за публично разискване проектите за паша и местата за пашуването в националните паркове.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР