Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов взе участие

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов взе участие
Коментари Харесай

Порожанов: Прилагането на обвързани плащания с още по-широк обхват и по-голям финансов ресурс ще има положителен ефект за развитието на жизнеспособни селски райони

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов взе присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в интервала 23–25 септември 2018 година във Виена, Австрия.

Дискусията на министрите се концентрира върху документ, направен от Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, по отношение на предпочитаните принадлежности на Общата селскостопанска политика (ОСП) за застраховане на селскостопанското произвеждане в целия съюз. Разисквания имаше и върху ролята на ОСП за съответна поддръжка на фермерите в напъните им да създават висококачествена и безвредна храна.

В отговор на поставените от Председателството въпроси, министър Порожанов съобщи, че използването на обвързани заплащания с още по-широк обсег и по-голям финансов запас ще има позитивен резултат за поддържането и развиването на жизнеспособни селски региони.

Прилагането на капиталова поддръжка посредством ПРСР ще способства за увеличение на конкурентоспособността на стопанствата, като по едно и също време с това ще спомогне за развиването на биологичното земеделие, енергийната успеваемост и нововъведенията в селското стопанство, както и за стимулирането на процеса на възобновяване на поколенията.

Министър Порожанов обърна внимание на опазване на опцията за използване на преходна национална помощ и след 2020 година за поддържане стабилността в поддръжката на земеделските стопани. Прекратяването й би могло да докара до банкрути при част от земеделските стопани в България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР