Министърът на земеделието говори за проблемите и решенията в сектор

...
Министърът на земеделието говори за проблемите и решенията в сектор
Коментари Харесай

Иван Иванов: Финансираме тези земеделци, които реално произвеждат

Министърът на земеделието приказва за проблемите и решенията в бранш „ Земеделие “ в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

-Добро утро, здравейте.

Добро утро, здравейте.

-Нека да стартираме с нещо, министър Иванов, което разкрихте преди няколко дни – предадохте в Министерство на вътрешните работи и ДАНС сигнали за груби нарушавания на предходното управление на „ Напоителни системи “. За какви тъкмо нарушавания на публични поръчки става дума?

Разбира се, одитът, който аз бях поръчал преди Нова година – той приключи, беше показан под формата на отчет и визираше дейности на предходното управление на „ Напоителни системи “, които в дребна или огромна степен биха могли да доведат до източване на сдружението и нарушение на финансовата дисциплинираност, най-общо казано, и вероятността то да бъде декапитализирано. Всички тези изводи на вътрешен одит бяха изпратени с отчет надлежно към Министерство на вътрешните работи и към ДАНС, с цел да могат съответните проверяващи органи дефинитивно да квалифицират осъществените дейности. Касае провеждането на публични поръчки, които значително съгласно отчета са нарушили духа на закона. Проведени са в прорез с положителните практики, в изгода на…

-Т.е. по какъв начин са избирали изпълнителите ли – какво?

Да, в интерес на избрани компании. Дисквалифицирани са избрани участници за сметка на други. Налице са знаци за машинация, както е посочено в отчета, което значително би сложило под риск и потреблението на европейски средства, защото това касае публични поръчки, които – популярност богу – към момента не са подписани договорите с Държавен фонд „ Земеделие “ и ръководещия орган. Това е тристранно съглашение за финансиране с европейски средства за рехабилитация на напоителната система по подмярка 4.3 в сегашната Програма за развиване на селските региони. Разчитат доста земеделските производители на сходен ремонт на оборудванията, несъмнено, само че не бихме желали да допуснем да се декапитализира сдружението чрез нанесени финансови корекции.

-Опозицията обаче сподели: сегашните ръководещи просто не харесаха определените реализатори и по тази причина и разчистват в този момент пътя и сменят управлението.

Не, не познаваме изпълнителите, нямам визия кои са тези реализатори и не искам да знам кои са тези реализатори. Факт е, че в одитния отчет са посочени, несъмнено, редица груби нарушавания, които съгласно отчети, които сме получили от Държавен фонд „ Земеделие “ и организацията, която сертифицира европейските средства, че вероятността да бъде наложена финансова промяна е налице при подписване, естествено, контракт за финансиране. Искам да избегнем тази заплаха.

-За колко…

Подложили сме на всевъзможни разбори, несъмнено и сега върви промяна на управлението на „ Напоителни системи “, защото остарялото управление отхвърли да подпише писмата до компаниите за преустановяване на договорите и започване на нови процедури с отстранените нередности, които са посочени в одитния отчет. И чакам, когато бъде вписано новото управление, то да предприеме нужните дейности.

-Кой ще оглави „ Напоителни системи “?

Избран е Борд на шефовете. Директор мисля, че е господин Николай Чалъков, който е препоръчан за изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ и още четирима души в борда на „ Напоителни системи “.

-Само че нали знаете, в този момент е доста известно – медийни изявления, само че по медийни изявления за Николай Чалъков също имаше рецензии, че бил кадър на сдружението, уволнен по времето на ГЕРБ „ за хипотетични злоупотреби “ – изтъквам изявления.

„ Предполагаеми злоупотреби “ по времето на ГЕРБ може да му бъде единствено отзив, че е бил уволнен по времето на ГЕРБ. Очевидно е пречел на тези ръководещи. Към днешна дата и главните инспекции, които бяха направени, тъй като всеки един кадър, който назначаваме в Министерството на земеделието, минава през обстойна инспекция – не са открити никакви нито каузи, нито наказателни производства, нито административно-наказателни производства във връзка с господин Чалъков. Така че всичко това са спекулации може би от една друга страна. Аз имам вяра на документите.

-А ще свиете ли, както се споделя, хората, които работят в администрацията, въобще в „ Напоителни системи “? Бяхте споделили, че са прекалено много и получават доста високи заплати.

Факт е. Това е едно от главните условия, които ще имаме към новия ръб на ръководство на „ Напоителни системи “ – точно да редуцира администрацията.

-Колко?

Към днешна дата – 70 души, които генерират огромен запас за фонд „ Работна заплата “. Съответно вероятността да ощетяват и работещите надолу е налице. Аз смятам, че най-малко половината от тях би трябвало да си тръгнат.

-Какви заплати взимат, като казвате, че фонд „ Заплата “ е много?

Средно към 2500-3000 лв. се вземат заплати в управлението, в случай че инженерите в клоновете получават сред 800 и 900 лв. най-много – инженери.

-Някой ще кажат: високите заплати – би трябвало да има и високи условия, не е въпросът в заплащането, а какво вършат.

Очевидно финансовото положение на „ Напоителни системи “ потвърждава, че успеваемостта на работата на това управление не е била на равнище, тъй като към днешна дата то има съвсем 40 милиона настоящи отговорности, съвсем всичките му активи са запорирани към банки и на процедура сдружението е в извънредно тежко финансово положение. На новото управление се пада задължението да стартира дейности по оздравяването на това сдружение, и то неотложно.

-Като казвате това, „ Напоителни системи “, знаем, имат и язовири. В какво положение са те и има ли някаква заплаха за поддръжката им?

Тези, които са в патримониума на „ Напоителни системи “, се поддържат от „ Напоителни системи “ и се поддържат. Знаете, че част от язовирите бяха трансферирани към ДКК с едно разпореждане на Министерски съвет, т.е. тяхната поддръжка беше трансферирана, собствеността е на Министерството на земеделието. Аз чакам в най-кратки периоди да се откри излаз от тая обстановка, тъй като стигнахме до неуместен миг. Примерно за язовир „ Огоста “ регионалният шеф да извади Министерството на земеделието от разрешителното за градеж, защото според това разпореждане на Министерски съвет, ние нямаме право да се разпореждаме с този язовир, макар че сме притежатели.

-Въпреки че е рисков.

Кабинетът на ГЕРБ сътвори в действителност рискови прецеденти с всички тези хвърлени на халос средства, ремонтираха се селски язовири, вместо да се хвърлят средствата тъкмо там, където е належащо, като язовир „ Огоста “. Има към този момент подхванати ограничения. Министерството на стопанската система и промишлеността е предложило проект за деяние, който би трябвало и съгласно мен към този момент се извършва, точно в посока да бъдат обезвредени тези рискове.

-Да, да се надяваме, с цел да не ставаме очевидци на следващите нещастия и тогава да се проучват те. Споменахте…

Разбира се, да, никога. Работим непрекъснато, в това число събота и неделя, по сходни проблеми.

-В Монтана са много обезпокоени от язовир „ Огоста “. Така че в действителност е значима тематика за тези хора там.

Да, по този начин е, по този начин е.

-И с цел да приключим тематиката „ Напоителни системи “, като казахте евросредствата – над 100 милиона лв. от публични поръчки сега сте спрели, нали по този начин? Не се извършват?

Министерството не ги стопира. И към днешна дата, и по времето на служебния кабинет, тъй като тази информация беше готова и предадена на мен от служебния министър Бозуков, който беше почнал дейности по несключване на договорите и надлежно инспекции на метода, по който са извършени публичните поръчки. Една скоба – това е 2020 година

-Но това закъснение, прекъсване рискува ли тези средства?

Не, не ги рискува, тъй като крайният период за осъществяване на правилото n+3 е края на 2025 година Така че има всички благоприятни условия. Аз ще възложа също и на новото управление на „ Напоителни системи “ да си направи своя разбор в най-кратки периоди, безусловно имат дни, които се броят на пръстите на едната ръка, с цел да вземат окончателното решение, откакто ги впишат, несъмнено. Защото отново споделям – остарялото управление отхвърли да прати тези писма на съответните компании, с които са подписани контракти. Тук важно…

-Дали няма да има проблем с вписването обаче на новото управление, че в други сдружения имаше такива?

Към днешна дата няма подобен проблем.

-Да.

Важното е да не нанесем вреда на сдружението и то да се декапитализира и надлежно да изпадне в неплатежоспособност.

-Министър Иванов, да минем и към другите тематики, тъй като би трябвало да чуем и вашия коментар.

Да.

-По-рано в предаването ставаше дума в случилото се в село Антон и убийството там. Само че от престъпния сюжет преминахме към по-общата картина и Тихомир Безлов сподели: „ Трябва доста добре да се огледа кои станаха богати точно през земеделието в последните години, и с европейски средства в това число “. Какво мислите за този надзор и по какъв начин се случи по този начин, че в действителност – дано да не слагаме всички под един знаменател, несъмнено.

Не.

- Но виждаме и такива образци – неприятни.

За страдание, единици случаи нанесоха сериозен репутационен удар върху немалка част от земеделските производители. Случаят „ Антон “, за жалост, е извадка от цялата картина. Липсата на надзор през последните 12 години в бранша и насочването на съществени финансови запаси към единици аграрни производители докара до това деформиране и основаване на неприятен имидж на земеделеца, който в действителност би трябвало да бъде гръбнакът на българската стопанска система и продоволственото обезпечаване на българските жители. Нашата цел като управление сега и Българска социалистическа партия частност като ръководеща това министерство има главната задача по този начин да моделира и да инициира промени в работата на институцията, с цел да имаме един междинен клас български производители, които да бъдат гръбнакът на нашата земеделска промишленост. Така да диференцираме разпределянето на европейски средства, че те да доближават точно до тези дребни и междинни производители, с цел да не се набелязват в бъдеще сходни диспропорции, които към днешна дата са довели до сходно деформиране. Защото по един или различен метод, аз в частност не съм срещна с тези аграрни производители, само че щом към този момент вървят мненията и има, ще продължат и инспекции във връзка с тяхната активност през годините, по какъв метод са получавали своите дотации – в случай че се окажат от тези привилегировани, за които законът е бил врата в полето за получатели както на европейски, по този начин и на държавни средства, това ще бъде извънредно тъпо и ще бъде една черна точка в атестата на предходното ръководство. Оттук нататък…

-Ние приказваме в този момент за тях, тъй като се случи закононарушението.

Точно по този начин, тъкмо.

-Това значи ли, че би трябвало да се огледа и общата картина през годините, да се създадат инспекции?

Да, тъкмо по този начин, да.

-Фонд „ Земеделие “ прави ли подобен надзор задоволителен?

В момента вкарваме системи за надзор както в Българска организация по сигурност на храните, по този начин и в Държавен фонд „ Земеделие “, с цел да се избегнат в бъдеще сходни диспропорции – „ разпределяне пари на калпак “. Оттук нататък средствата ще се раздават на правилото „ Обвързана с производството поддръжка “. Т.е. ще бъдат дотирани, финансирани точно тези аграрни производители, които действително дават продукция и действително градят, дават принос към българския вътрешен артикул. Целта ни е да създадем едно конкурентноспособно произвеждане, което да бъде експортно насочено, не за първични материали, а за краен артикул, тъй като сега ние изнасяме най-вече суровина. Искаме да изнасяме краен артикул, да наситим българския пазар с българска стока. Това е записано и в съдружното съглашение и ние ще се целим точно в най-кратки периоди да намерим този баланс, който българският аграрни производител със своята стока да бъде допустимо най-достъпен на рафтовете на комерсиалните магазини.

-Само че това в една друга рецесия – енергийна, за която по-късно ще приказваме, само че към един зрителски въпрос, който доскоро видяхме на нашата „ Facebook “ страница. Мемих Мехмеди Мехмедали ви пита обвързвано нещо с тютюнопроизводителите и референтната рамка за преходната национална помощ 2023-2027 година

Това следва да бъде разисквано. Днес в 10.00 часа стартира Консултативният съвет за тютюнопроизводството, на който ще се разисква тази тематика. Вероятността да минем към един по-осъвременен интервал, към който да реферираме данните за производителите, които ще бъдат подпомагани, е доста огромна. Периодът 2007-2009 година към този момент не е съответстващ към действителната конюнктура. Какво имам поради? Целта ни е както на всички места, по този начин и в бранш „ Тютюнопроизводство “ да бъдат подпомагани тютюнопроизводители, които са действителни производители, действително способстват за развиването на бранша, продават своята стока, регистрирани са като тютюнопроизводители и аграрни производители, а не мъртвите души, които са в описите от 2007-2009 година и сега ощетяват тези, които действително създават сходна стока. Така че дали това ще бъде 2018, дали ще бъде 2017, дали ще бъде 2019 година – това ще се реши въз основата на диалози и консенсус сред нас и съответните сектори, тъй като оттук насетне всяко едно решение ще бъде вземано в диалог със съответните браншови организации, аграрни производители, което е в унисон с заявената от нас политика за бистрота на работата в Министерството на земеделието.

-Да ви върна към тематиката с обезщетенията. Преди малко я засегнахме, само че е значимо да я разясним.

Да.

-Свързана със зеленчукопроизводители, овощари и всички те, които сега трябваше да си платят едни доста високи сметки за ток и газ, и споделиха „ По-добре нищо да не произвеждаме, тъй като на пролет тези зеленчуци ще са непродаваеми като цени “. Какво ще извършите за тях?

За страдание, политическата рецесия забави приемането на държавния бюджет значително, което се отрази на разпределянето на средства, които са национална помощ. Въпреки всичко, ние наваксваме това закъснение. Дори разпределихме така наречен средства по помощ de minimis в размер на 36 милиона лв. предплатено, с цел да могат земеделските производители да аплайват и да получат тези помощи. Само в помощта de minimis за оранжерийно произвеждане са планувани 3,5 милиона лв.. Ние знаем, че сега те носят един от най-големите товари на тази енергийна рецесия, защото от 900 ха оранжерийни площи 200 ха са отопляеми. При направените диалози с тях и надлежно съвещания се оказа, че от тези 200 ха предходната година огромна част не са работили въобще. Но въпреки всичко 3,5 милиона ще бъдат получени по de minimis. Ще получат незабавно, след приемането на бюджета могат да почнат…

-По какви критерии ще получат тези средства?

Обвързана с производството поддръжка. Т.е. те би трябвало да потвърдят даже минимална продукция за предходната година, с цел да забележим, че са живи производители, те са производители, които са съдействали по някакъв метод, даже с по този начин да кажа нагледно – 5 кг домати да са продали или краставици предходната година, да са осъществили 2021 година, ще получат. Тези, които са прекратили активността си, няма потребност и няма смисъл да получават субсидия за сметка на тези, които действително работят. Освен това имаме 111 милиона още спомагателни към общия бюджет на Държавен фонд „ Земеделие “ за държавни помощи по така наречен Извънредни КОВИД помощи на краткотрайна рамка, която би трябвало до края на месец юни да бъде осъществена. Аз се надявам, че народните представители ще одобрят това предложение на Министерството на финансите и на Министерството на земеделието надлежно, с цел да може в най-кратки периоди тези средства да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия и да стартират да стартират да идват в сметките на земеделските производители – несъмнено, отново на правилото „ Обвързана с произвеждане поддръжка “. Оттук нататък нашият метод ще бъде подобен – финансираме точно тези аграрни производители с държавни помощи, които действително способстват и създават.

-Да.

Виртуалните стада, по този начин наречените, тези, които правят измамите с пасища, тези, които заявяват площи, които не обработват, надлежно получават дотации – тези хора не са добре пристигнали към този момент за приемане на средства от страната.

-Вървим към финала на нашия диалог, министър Иванов. Важно е за бизнеса, несъмнено, да бъде подсилен, с цел да продължава да създава. Само че обмисля ли се и по какъв начин и може ли да бъде контролиран и пазарът с цените на главните хранителни артикули? Може ли да се предложи таван на питателните артикули, които са значими – да вземем за пример на хляба? Защото виждаме какво се случва по магазините, а да не приказваме за пролет, в случай че се осъществен нелошите прогнози.

Истината е, че би трябвало да поработим в посока прекъсване на спекулата. Аз адмирирам тези дейности на Министерството на стопанската система и промишлеността, които демонстрират борсовите цени на питателните артикули, на земеделските артикули в действителност, които би трябвало да са на трапезата на нашия консуматор, и се вижда голямата разлика сред това, което излиза от производителя, и това, което стига в последна сметка на трапезата. Това демонстрира съществени знаци, че се е появила далавера. В тази посока би трябвало да се работи, с цел да прекъснем точно това изкуствено увеличение на цените по веригата, защото от една страна това ощетява земеделския производител, защото той не получава тази сума, която би трябвало да покрие неговите разноски и той да излезе на облага, и надлежно ощетява по джоба българския аграрни производител. Ще стартираме съществени инспекции и във връзка с вноса на храни от трети страни, които значително ощетяват нашия български аграрни производител. Това е една от аргументите да засилим активността в Българска организация по сигурност на храните, която след излизането от рамките на Министерството на земеделието би трябвало да стане този съществено настоящ, контролиращ орган, който да даде сполучлив надзор върху нарушаванията в този бранш.

-Дано, нека да има и този надзор и ограниченията, които сте начертали и подхванали, в действителност да не ударят по джоба още повече българина в икономическата обстановка, в която се намерихме.

Не, никога.

-Последно изречение.

Да. Напротив – би трябвало да върнат всичко в границите на естественото. Пропуснахме и за цената на дървесината – другата седмица би трябвало да дадат към този момент действителен резултат ограниченията, които сме набелязали. И в такива плавни темпове да даде резултат и да се възстановяват цените на храните.

-Благодаря ви доста за този диалог.

Благодаря.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР