Министърът на земеделието Десислава Танева удължи до 31 януари срока

...
Министърът на земеделието Десислава Танева удължи до 31 януари срока
Коментари Харесай

Танева пусна ловците и в зони с огнища на чума по свинете

Министърът на земеделието Десислава Танева удължи до 31 януари периода за групово ловуване на дива
свиня в цялата страна и анулира възбраната за лов в зоните, потвърдено инфектирани с вируса на африканската чума по свинете. Това оповестява Министерството на земеделието.

Смисълът на удължаването на периода за колективен лов е да се понижи популацията на дива свиня във всички ловностопански региони на страната като мярка за ограничение разпространяването на болестта.

През предходната година по експертни оценки популацията на дивата свиня доближи рекордните близо 100 хиляди бр. като с цел да се спре разпространяването на вируса тя би трябвало да се сведе до 20 хиляди животни.

Досега навлизането в зони, наранени от вируса, беше неразрешено, само че откакто преди дни беше открито, че инфекцията е влезнала в следващата индустриална плантация, това ограничаване отпада. Разрешението на министъра обаче слага изискването ловните дружинки да съблюдават прецизно ограниченията за биосигурност. За осъществяване на лов, ловците авансово приготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви прасета. Задължително би трябвало да се обезпечат и препарати за стерилизация и пръскачки, с които ловците да обработят употребяваните принадлежности, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и колите.

Министерството припомня, че всички отстреляни по време на лов диви прасета наложително се
изследват за вируса на африканската чума по свинете като проучванията са за сметка на Българската организация за сигурност на храните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР