Министърът на земеделието Десислава Танева настоя, че категорично не бива

...
Министърът на земеделието Десислава Танева настоя, че категорично не бива
Коментари Харесай

Жътвата е трудна, но притеснения за хляба няма

Министърът на земеделието Десислава Танева настоя, че изрично не трябва да има терзания за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба.

Пред Българска национална телевизия тя призна, че това е най-трудната акция, с най-трудната годишна продукция през последните години.

"Климатичните условия и сушата направиха по този начин, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък рандеман от миналогодишния. В Източна България сред 45 и 53 на 100 са по-ниски добивите. В момента сме на 55% от прибирането на пшеницата ", пресметна тя.

Танева уточни че съгласно европейските прогнози - България би трябвало да прибере 5 млн. тона пшеница, нашите прогнози са по-пестеливи, за към 4,5-4,9 млн. тона.

"Вероятно ще има лек спад, само че за вътрешна консумация - за самун, фуражи и семена отиват към 1,6 млн. тона. Ние още веднъж ще сме във опция да изнесем 3 млн. тона. Категорично не би трябвало да има терзание за хляба на българина ", настоя тя.

По думите й не трябва да има повишаване на цените и за всички храни, свързани с пшеницата.

Земеделският министър призна за доста сложна връзка с огромните търговски вериги, с които бяха контрактувани щандове с артикули на български производители.

"Те най-вече биха могли да оказват помощ на българските производители. Има някакъв прогрес, само че той е доста най-малък ", уточни тя.

"Няма данни за повишаване на цените на главните храни от рецесията с ковид. За зеленчуците и плодовете дори има противоположна наклонност, тъй като няма деен туристически сезон, който пък е главен изпълнител на продукцията им ", добави Танева.

Министърът открои двете направления, които са донесли вреди за родните фермери от рецесията с COVID-19 - едното са разноските за противоепидемичните ограничения, а второто – пазарите им за реализация, които са доста свити.

"Категорично декларирам, че всички вероятни ограничения ние ги предприехме, с цел да подкрепим фермерите, в това число и като ограничения за реализация на продукцията им. Да, богатите страни дават повече, в последна сметка, ние с изключение на тези над 100 млн. лв. които ще платим, обмисляме още 20 млн. да дадем. Максимални парични обезщетение ще дадем на фермерите у нас ", зарече се тя.

Според Танева парите ще дойдат от Програмата за развиване на селските региони и процедурата за подкрепяне на секторите ще бъде оптимално облекчена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР