Министърът на земеделието Десислав Танева очаква да възникнат още огнища

...
Министърът на земеделието Десислав Танева очаква да възникнат още огнища
Коментари Харесай

Министърът на земеделието очаква още огнища на чума по свинете

Министърът на земеделието Десислав Танева чака да зародят още огнища на чума по свинете.

" Към днешна дата имаме регистрирани 21 огнища при домашни прасета в 6 области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Седем от тези огнища са открити в границите на дейния контрол на Българската организация по сигурност на храните и взетите проби. Две индустриални ферми са наранени ", разгласи тя при чуването й в Народното събрание, представена от организация " Фокус ".

Тя изясни прогнозата си с това, че " юли-август и ненапълно септември " е пикът на това заболяване като проявяване в последна фаза. " Нормално е да чакаме, че ще има нови огнища към сегашния миг ", разгласи тя.

Посочи, че нерегестрираните стопанства нямат съответните ограничения за биосигурност и са един от главните източници за разпространяване на болестта. Има поради отглежданите за персонални потребности прасета в селските дворове, в които постоянно се оказва, че животните не са регистрирани при ветеринарните управляващи. Това е и повода Европейската комисия да не утвърждава компенсации за стопаните на такива животни. От думите на Танева се разбра, че въпреки всичко Министерството на земеделието ще обмисли с какво би могло да подкрепи тези стопани.

Тя увери, че се ползват всички ограничения за локализиране на огнищата от чума по свинете. В три километровата зона на болест се организира наложително ликвидиране по човечен метод на всички домашни прасета, отглеждани в животновъдни обекти и за персонални потребности, а в 10-километровата зона се правят клинични прегледи и лабораторен надзор, надзор на придвижване на домашни прасета.

В зоните на рестрикции са основани пропускателни пунктове на главните пътни артерии, пунктовете за стерилизация на преминаващи моторни транспортни средства и инспекция за незаконно придвижване на живи прасета и артикули от тях, изясни Танева. Тя уточни, че се подхващат и ограничения за биологична сигурност на фуражите и храненето на животните. Взети са ограничения за стерилизация на граничните пунктове от страните с африканска чума по свинете, увери тя.

Ситуацията с африканската чума по свинете е тежка, сега има умъртвени към 500 животни от дворовете на стопаните, разгласи пред публицисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев, представен от организация " Фокус ". Посочи, че въпреки всичко огнищата на заболяването в България са надалеч по-малко от тези в Румъния, които към този момент са 1500. Той още веднъж повтори тезата си, че обществеността не поддържа непопулярни ограничения, които биха довели до преодоляване на болестта.

" За страдание, сезонът е подобаващ за разпространяване на болестта, само че се вземат радикални ограничения. Проблемът е, че измежду обществеността и управата в засегнатите региони няма цялостно подпомагане. Има опити и за извеждане и за превозване на животни, което значи разпространяване на болестта. Затова освен Министерство на вътрешните работи, мобилизирали сме сили и на Българската войска и още други в случай че е належащо, с цел да се обезпечат карантинни ограничения и да се ограничи разпространяването на болестта ", уточни той.

Посочи, че местата, в които се заравят животните се дефинират от експерти, в това число и от Басейнова дирекция.

Междувременно Българска социалистическа партия прикани за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на земеделието Десислава Танева и на шефа на Агенцията по храните. Това сподели националният представител от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев.

" Не вършиме никаква профилактика и предварителна защита. Само замазвате очите на хората. Създадохте систематична рецесия, тъй като разглобихте страната. Трябва да се почерпи от позитивните практики на Чехия, би трябвало страната отговорно да има държание за справяне с тази чума ", акцентира Мирчев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (75)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР