Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров забрани със заповед износа на

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров забрани със заповед износа на
Коментари Харесай

Кацаров забрани износа на лекарства, използвани срещу COVID-19

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров забрани със заповед износа на някои медикаменти, употребявани в лечебните схеми за лекуване на COVID-19 в болничната и извънболничната помощ. В претекстовете на заповедта се показва, че възбраната е поради евентуален дефицит на пазара, който би заплашил живота и здравето на забележителен брой пациенти в България, в изискванията на усложнената епидемиологична конюнктура, в която се намира страната.

Всеизвестен факт е, че в битката с COVID-19 в огромна степен липсват задоволително научни данни и доказателства, които да подкрепят ефикасното попречване на разпространяването на заболяването. Предвид събраните досега данни и информация от постигнатите резултати, от извънредно значимо значение е медикаментите да продължат да се ползват в лекуването на заболяването до окончателното справяне с зародилата изключителна обстановка. Неспазването или спирането на назначената на пациентите, страдащи от болестта COVID-19, терапия ще докара до сериозен риск за живота и здравето им.

Въпреки постоянните доставки на медикаменти, от началото на август в Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/ са постъпили данни за затруднено доставяне с лекарствените артикули в аптечната мрежа, като се следят трендове за увеличение на потреблението и в лечебните заведения, надлежно на увеличаващия се брой на приетите в болница пациенти, се добавя още в претекстовете на министър Кацаров.

В ИАЛ е постъпила информация от притежателите на разрешенията за приложимост на посочените в заповедта лекарствени артикули, че без значение от регулярните доставки за България, се разпознава вероятен риск от краткотраен дефицит, дължащ се по едно и също време на увеличеното ползване в страната и на покачвания успореден експорт, поради увеличеното ползване на лекарствените артикули в международен мащаб.

Забраната е в действие до 30 октомври 2021 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР