Министърът на здравеопазването се превръща в основна фигура по отношение

...
Министърът на здравеопазването се превръща в основна фигура по отношение
Коментари Харесай

Управляващите искат де факто да налагат извънредно положение с мотив болести без нужда от парламент

Министърът на опазването на здравето се трансформира в съществена фигура във връзка с ръководството на страната даже и отвън изключително състояние. Той ще може да ръководи с издавани от него актове, касаещи вземането на противоепидемични ограничения, като ще има опция за непълен правосъден надзор – в Административния съд. Това излиза наяве от препоръчаните нови промени в Закона за здравето, с които обаче се променят и един куп други закони.
В член 63 от Закона за здравето се вкарва понятието " изключителна епидемиологична конюнктура ", като тя се афишира по предложение на националния здравен контрольор и я постанова здравният министър. В тази конюнктура министърът вкарва " краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната или на обособен район ”.
Ключови обаче са измененията в алинея 6 и 7 на същия член – за краткотрайно ограничение на придвижването в страната и възбрана за влизане на чужденци в България . В момента за такова нещо би трябвало изключително състояние, според член 84, т. 12 от Конституцията. Но предлагането е в този момент това да отпадне т.е. да няма потребност особено Народното събрание да афишира изключително състояние.
Освен това – ситуациите в признатия закон за изключителното състояние в края на март и началото на април се предлага да работят " и за превъзмогване на последствията след анулацията на изключителното състояние ", т.е.. Срокове обаче се слагат в оферти за други промени на текстове по разнообразни закони.
От чисто здравна позиция , наложително лекуване в болница и наложителна изолираност се постанова на заболели или хора, които могат да заразят със следните заболявания - холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Ако има " изключителна епидемиологична конюнктура " поради друга болест, здравният министър може да разпореди наложителна изолираност на заболели и на заразоносители и карантина на контактни лица и на лица, които са влезнали на територията на страната от други страни. Изолация в домашна конюнктура се прави след преценка на лекуващия доктор или след консултация с епидемиолог или инфекционист.
Поставяне под изолираност, което става със заповед на ръководителя на съответната болница, може да се апелира пред Административния съд, обаче изолацията трае до момента в който съдът не вземе решение . Същото важи и за слагане под домашна изолираност . Съдът пък е задължен да гледа жалбата в период от 2 месеца. А изискванията за наложителната карантина на чужденци се дефинират с разпоредба от здравния министър.
Права
Предвижда се, по време на изключително състояние и 2 месеца след формалната му анулация да не се постановат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови хонорари и пенсии, обезпечителни ограничения върху здравна инсталация и съоръжение, както и осъществяването на описи на движими движимости и недвижими парцели, благосъстоятелност на физически лица, с изключение на за отговорности за прехрана, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови хонорари. Същото е ситуацията с осъществяване на съвещания онлайн на държавни и локални органи, препоръки, комитети, комисии, в това число органи на ръководство или надзор на фондове, сметки и други, които не са юридически лица. За същия период се желае да може да се понижава или освобождава от наем хазяин, наел държавна или общинска благосъстоятелност.
Всъщност период от 2 месеца след края на изключителното състояние има и за още неща – да вземем за пример за публичните поръчки, както и за разнообразни социалноосигурителни права – за безработица, пенсионно обезпечаване и така нататък
Предвижда се и неплатеният отпуск по член 160, алинея 1 от Кодекса на труда до 60 работни дни, употребен през 2020 година, да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 година за застрахователен стаж по член 9, алинея 2, т. 3 от Кодекса за обществено обезпечаване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.
Туризъм
В тази област, която се обрисува поле за сериозен спор, има предложение концесионната такса или наема на плажове, да не се заплащат за 2020 година. Освен това, чадъри и шезлонги могат да се дават гратис, само че зависи от волята на концесионерите. А какво предлага още Вътрешна македонска революционна организация - научете ТУК!
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР