Министърът на здравеопазването проф. открива утре в 10:00 часа новият

...
Министърът на здравеопазването проф. открива утре в 10:00 часа новият
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването ще открие утре новия бипланов ангиограф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Министърът на опазването на здравето проф. открива на следващия ден в 10:00 часа новият бипланов ангиограф в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Инсталираният в болничното заведение Azurion 7 Biplane е от последно потомство на компанията Philips. На Балканите и в Югоизточна Европа сходен уред има единствено на две места – в България и Словения. Единственият различен бипланов ангиограф в България още веднъж се намира в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и проработи преди тъкмо 10 години.

Инвестицията в новото оборудване възлиза на 2,4 млн. лв. и е финансирана със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.

С новата облага УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ разполага към този момент с две особено оборудвани ангиографски зали, където, по ендоваскуларен път, (през вена на крайници или ръката,) ще се третират най-сложните мозъчно-съдови болести в България (мозъчни кръвоизливи, артериовенозни малформации, мозъчни аневризми). Общият потенциал на двете зали е към 600 интервенции на година.

Новият ангиогарф се отличава с редица технологии и функционалности, които доста усъвършенстват диагностиката на болесттите, разрешават отлична навигация по време на комплицираните невро-мозъчни процедури. Уникалната технология на Philips - Clarity разрешава приемане на най-прецизни висококачествени облици при допустимо най-ниска радиационна доза. Тя е с от 50% до 70% по-малка (измерено по отношение на същите системи без тази технология). Тази функционалност е изключително потребна при дълги и комплицирани процедури, където рентгеновото натоварване за пациентите и личния състав се усилва.

Друга неповторима функционалност е профилираната стратегия за разбор на аневризми – Aneurysm Flow. С нея се прави разбор на положението на аневризмата, вида на потока, основния съд, преди слагане на устройство за затваряне – така наречен флоу дивертор. След слагане на устройството програмата дава акуратен разбор на резултата и количествени стойности за оценка на този резултат.

С конфигурираните функционалности като 3D ротационна ангиография, ConeBeam CT (конична компютърна томография), VasoCT медицинските експерти вършат извънредно подробен обемен (3D) модел на съдовото дърво, което им разрешава да оценят съдовата конструкция и елементарно да направляват устройствата при комплицирани манипулации; да оценят вида на инсултите и да ги третират; да виждат поставените в мозъка устройства с извънреден подробност. Функции, които усъвършенстват диагностиката, планирането на лечението и контрола й и които в ръцете на опитните експерти на здравното заведение покачват доста удобния излаз от процедурите.

Благодарение на новата техника и чудесно квалифицирания екип, отпред с доцент Станимир Сираков, пациентите, планувани за лекуване в чужбина, към този момент ще могат да се лекуват в България. Без това да им коства нищо. Процедурите се покриват от НЗОК. „ За най-сложните случаи ще каним непознати специалисти, които да оперират взаимно с нас. Досега имахме усложнения в тази посока, защото не постоянно можехме да отговорим на нужното софтуерно равнище. Вече това ограничаване отпадна. Установили сме контакти с най-хубавите експерти в света “, изяснява доцент Сираков.

През предходната година двама световноизвестни неврорентгенолози оперираха дружно с доцент Сираков по покана на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Проф. Шарбел Монайе от Франция и проф. Ханс Хенкес от Германия, дружно с българските си сътрудници, помогнаха на пет български пациенти, които другояче трябваше да се лекуват в чужбина. Инициативата спести на НЗОК няколко десетки хиляди лв., а на болните обезпечи опция да получат най-хубавата допустима здравна грижа без да напущат България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР