Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов призова за търпение всички

...
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов призова за търпение всички
Коментари Харесай

Здравният министър: За 2 седмици няма да застрашим учебната година

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов прикани за самообладание всички студенти и родители на възпитаници, които считат, че прекосяването към образование в електронна среда е пагубно за образованието. Със заповед от вторник целият гимназиален стадий (VIII-XII клас), както и университетите минаха онлайн за период от две седмици (29 октомври-12 ноември).

На въпрос на Българска национална телевизия допустимо ли е провеждането на студентски практики по медицина при отдалечено преподаване, министърът отговори:

" Основният принцип, към който сме се стремили, е извеждането на студентите от образование в електронна среда, а точно - присъствената форма на образование в затворени пространства. Това е частен случай за осъществяване на процедура на отрито. Нещо, което не е включено в нашата заповед. Така че не считам, че има проблем тази процедура навън да бъде проведена и да бъде извършена, защото тук рискът от разпространяване на болестта навън е най-малък, т. е. в случай че се носят вярно маските - да покриват устата, да покриват носа по метода, по който е разказано в нашата заповед, смятам, че тази процедура може да бъде извършена. "

Според проф. Ангелов избраният към днешна дата двуседмичен интервал не може да окаже значително въздействие върху образователния развой. И акцентира, че към този момент не се обмисля удължаването му.

" Не смятам, че за две седмици - това е дължината на един болничен лист, бихме могли да застрашим цяла една образователна година - безапелационен беше здравният министър пред Българска национална телевизия. - Нямаме в главата си дълги сюжети, нашата цел е управлението на инфекцията и понижаване на натиска върху лечебните заведения. "

По думите му образованието по медицина в отдалечена среда има своите дефекти, само че те не са съдбовни.

" Вижте, аз съм учител на студенти по медицина, осведомен съм с образованието в електронна среда по медицина. То има своите дефекти, несъмнено. Но през вчерашния ден излезе една огромна публикация в едно от най-реномираните медицински списания, което потвърди, че в действителност разпространението на болестта се усилва от започването на образованието на учениците и на студентите в доста страни. Тази публикация включва изследване в 131 страни в целия свят. Така че ние сме свършили нашата работа, като сме издали тази заповед с концепцията да запазим живота на хората и да понижим натиска върху здравната система. Нека да минат тези две седмици, належащо е напълно малко самообладание. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР