Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която
Коментари Харесай

Забраниха износа на инсулиновите лекарства

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се не разрешава износът на инсулинови лекарства. Заповедта влиза в действие от през днешния ден, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 година, оповестиха от отрасловото ведомство. 
Прочетете още
В заповедта, с изключение на инсулини и аналози, със възбрана за експорт са и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването е изискало информация от „ Информационно обслужване “ за предписаните и отпуснати лекарствени артикули с електронна рецепта.

От Здравното министерство изясняват, че данните са извънредно тревожни, като демонстрират сензитивно закъснение в броя на отпуснатите лекарствени артикули, по отношение на предписаните. За някои от тях осъществяването е 0%, 24% и 42%. Средният % на осъществяване на електронните наставления е 59%.

Основната цел на актуалната заповед е да бъдат обезпечени потребностите на българските пациенти и да бъде преодоляна неналичието или дефицита на жизненоважни лекарствени артикули. Срокът за деяние на възбраната, както и съответните лекарствени артикули са избрани при прецизно съблюдаване на правилото за пропорция, за запазване здравето на популацията и при спазване на възбраната за случайна дискриминация или покрито ограничаване на търговията сред страните членки на Европейския съюз, прибавят от Министерство на здравеопазването. 

Относно е-рецептата, от отрасловото ведомство информират, че министър Хинков ще инициира обща среща сред Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтригувани организации. Целта на срещата ще бъде в границите на един градивен разговор да се потърсят механизми за превъзмогване на разликите на страните, наранени в процеса и търсенето на консенсус в интерес на пациента.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР