Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че

...
Министърът на здравеопазването на Шри Ланка Раджитха Сенаратне каза, че
Коментари Харесай

Международна мрежа стои зад атаките на джихадисти в Шри Ланка

Министърът на опазването на здравето на Шри Ланка Раджитха Сенаратне сподели, че локална, до момента незнайна, джихадистка формация, наречена Нешънъл Таухид Джамаат, е виновна за нападенията в църкви и хотели на Възкресение Христово, предадоха международните организации. Групировката е поела отговорност за офанзивите, при които починаха 290 души, а други 500 са ранени. Досега управляващите са арестували 24 души.

Министърът, който е представител на държавното управление, сподели на конференция, че нападенията са били осъществени от седем атентатори камикадзета. Все още не са ясни аргументите за трите бомбени детонации, станали по-късно през вчерашния ден, след серията от гърмежи в три църкви и три хотела.

Според министъра, нападенията са били осъществени благодарение на интернационална мрежа. Не имаме вяра, че тези офанзиви са били осъществени единствено от група хора, настоящи единствено в нашата страна, добави той.

Има някаква интернационална мрежа, без която тези офанзиви нямаше да се увенчаят с триумф, сподели представителят. Започнало е следствие за възможните връзки на локалната формация с непознати групи.

Преди 10 дни в полицейските сектори в страната е било разпратено предизвестие, че въпросната формация приготвя атентати против църкви и против посолството на Индия в Коломбо.

В нападението починаха 35 чужденци, измежду които двама австралийци от едно и също семейство, петима британци, двама индийски политически представители, жители на Турция, Португалия, Китай, както и няколко американци. Сред жертвите има и трима датски жители. Според Би Би Си и Ройтерс това са трите деца на датския милиардер Андерс Холш Поулсен.

Същевременно президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена разгласи, че от среднощ ще вкара изключително състояние в страната след нападенията, предадоха международните организации. Президентът ще изиска и интернационална помощ за следствието на офанзивите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР