Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник
Коментари Харесай

Здравният министър ще се срещне с медицинските сестри от Козлодуй

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник с медицинските сестри в Козлодуй. Повод за срещата е създалата се спешна обстановка, в която медицинските сестри отхвърлиха да подпишат новите си трудови контракти поради ниското заплащане, което им отреждат – 580 лева .
На извършената работна среща в Община Козлодуй сред представители на медицинските сестри от общинската МБАЛ „ Св. Иван Рилски”, кмета на община Козлодуй Маринела Николова, ръководителя на Общинския съвет Мая Занева, шефа на болничното заведение доктор Олга Николова, ръководителя на комисията по опазване на здравето към Общински съвет – доктор Боряна Добрева, основната здравна сестра Господинка Йорданова стана ясно, че не могат да се дофинансират дейностите на болничното заведение , тъй че да се покачат началните месечни заплати на медицинските експерти. На срещата участваха шефът на Районната здравноосигурителна каса Враца – Светлозар Симеонов и шефът на Регионалната здравна инспекция- Враца – доктор Орлин Димитров.
Разбираме вашите терзания и ви поддържаме изцяло в настояванията ви, те са обективни, само че ще продължим, както и до момента, да осигуряваме поддръжка на материалната база и закупуване на здравна техника. Но въпреки всичко опциите на Общината са ограничени”, сподели Мая Занева – ръководител на Общински съвет.
„ Това, което е обвързване на Общината, го изпълняваме. За три години сме вложили 236 000 лв.. Последната година инвестирахме 95 500 лв. за ремонт на покрива и създаване на компютърна мрежа. Отделно завършва трансграничен план за 697 600 90 евро, с чиито средства реконструирахме вътрешно поделение и е закупено здравно съоръжение. Ако се наложи, ще предложа на изключително съвещание на Общински съвет избрана сума като спомагателна парична вноска за МБАЛ „ Св. Иван Рилски” за покриване на просрочени отговорности, според Наредба 8 на ОбС”, сподели в умозаключение кмета на общината Маринела Николова.
В предаване на БНР Председателят на сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев сигнализира, че с бюджетите, с които тези лечебни заведения разполагат за тази година, могат да заплащат единствено заплати и нищо друго. Д-р Пламен Радославов, заместник-председател на здравната федерация към КНСБ разясни, че лечебните заведения в отдалечените региони са стратегически и ги назова „ лечебните заведения на бедните хора “:.
„ Една заплата от 900 лева на здравната сестра, на този стадий, е нещо, което би могло да потуши част от напрежението. Една заплата от 1200-1300 на доктор би могла да бъде нещо като начална заплата. “
В страната е голям дефицитът на медицински сестри , посочи специалистът. Не доближават към 30 000. Липсват още акушерки, лаборанти и лекари.Очертава се и бъдеща рецесия с тотална липса на персонални лекари, предизвести той.
Синдикатите биха подкрепили народен митинг, за какъвто приканиха медицинските сестри от Козлодуй, разгласи Радославов и ще вземат участие в организацията му, в случай че сестрите изискат поддръжка от КНСБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР