Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се ангажира да търси консенсус

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се ангажира да търси консенсус
Коментари Харесай

Ананиев се ангажира да търси консенсус за реформата в здравната система

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев се ангажира да търси консенсус за промяната в здравната система.
 
Преди 11 месеца и 9 дни, когато Народното събрание ме избра за министър на опазването на здравето, споделих, че опазването на здравето няма цвят и дадох обещание от самото начало, колкото и да е то, да работя в консенсус и в добра връзка с всички парламентарно показани партии, уточни той при разискванията по вота на съмнение към държавното управление за здравната политика.
 
Министър Ананиев отхвърли обвиняването на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че не е разговарял със заинтригуваните страни преди да показа предложенията за промени в здравния модел. В продължение на две седмици преди националната кръгла маса организирах работни диалози с всички заинтригувани институции, уточни той и ги изброи - съсловни, пациентски организации, представители на фармацевтите, синдикати, работодатели, сдружения на всички типове лечебни заведения. Във всички тези диалози имаше единствено две организации, които изрично се опълчиха против смяната, това бяха пациентските организации и синдикатите, сподели Ананиев.
 

Той уточни, че до 26 ноември работни групи би трябвало да изработят съответни оферти по двата разновидността на здравен модел или за по-добър трети. " Свикнали сте на командно-административния модел, аз съм различен човек ", обърна се Кирил Ананиев към Българска социалистическа партия. Той уточни, че желае, когато тръгне към Министерския съвет и към Народното събрание, зад него да стоят всички тези организации.
 
Ананиев добави, че откакто предложенията от работните групи са подготвени, евентуално ще провежда друга кръгла маса, на която да бъдат разисквани, и по-късно ще направи среща с всички политически сили.-->

Здравният министър регистрира и положителни неща в претекстовете на Българска социалистическа партия, които обаче били свързани с частта от неговата презентация, в която бил описал минусите на настоящия здравноосигурителен модел. От Българска социалистическа партия ги употребявали, с цел да създадат избор на съмнение, а той - с цел да търси консенсус. " Здрав избор на съмнение не се прави с заболели причини ", разяснява той.
 
Кирил Ананиев означи, че Българска социалистическа партия са прочели единствено една част от презентацията. Хубаво беше да прочетат и останалата част, която дава отговор на редица въпроси, които ги сложих като заболели, разяснява той. Сред тях той уточни националната здравна осведомителна система, централизирания търг на медикаменти и медицински произведения, незабавната помощ. " Ако имам опция да бъда сега, в който ще променим модела на финансиране и ръководство на опазването на здравето, тези три плана ще бъдат изпълнени и ще спомогнат за смяна в системата ", съобщи Ананиев. Той уточни още, че в болничната помощ сега се прави действително остойностяване на клиничните пътеки, за което и Българска социалистическа партия претендират.

В продължение на повече от три часа депутатите организираха разисквания по вота на съмнение към кабинета за опазването на здравето, иницииран от Българска социалистическа партия. Гласуването ще бъде на 24 октомври, сряда. Управляващите към този момент показаха убеденост, че вотът на съмнение, който е третият към третото държавно управление на Бойко Борисов, ще бъде несполучлив.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР