Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на новия

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на новия
Коментари Харесай

Ананиев: Ръстът на разходите за здравеопазване за 2020 г. ще бъде около 500 млн.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев участва на откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хиляди лева, и представянето на реновираното и оборудвано с нова здравна инсталация Отделение по диализно лекуване в МБАЛ – Добрич.


„ МБАЛ-Добрич “ е една от най-старите лечебни заведения в България. Тя има своя престиж, достолепие и почитание от жителите и това се дължи най-много на вас, работещите в болничното заведение, на управлението, на всички медицински и немедицински фрагменти “, съобщи Ананиев.

Той беше безапелационен, че Министерството на здравеопазването влага в инсталация и техника, с цел да бъдат държавните лечебни заведения конкурентоспособни и да подсигуряват на българските жители навременни и качествени диагностика и лекуване, съответстващи на най-високите стандарти в актуалната медицина.

„ Реновираното поделение по хемодиализа също е резултат от отпуснатите от страната 5 млн. лева, с които обновихме диализните структури в страната “, уточни здравният министър.

Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хиляди лева за болничното заведение в Добрич е стъпка в посока възстановяване качеството на живот на пациентите, страдащи от бъбречна непълнота. Отделението сега обслужва непрекъснато 57 пациенти от 20 обитаеми места в Добричка област, като настоящо отсам минават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.

Пред публицисти той разяснява и средствата, планувани за бранш опазване на здравето през 2020 година:

„ Бюджетът ще бъде прегледан идната седмица в Министерския съвет, само че при всички случаи мога да заявя, че растежът на разноските за опазване на здравето ще бъде към 500 млн. лева Само растежът на средствата, планувани за Националната здравноосигурителна каса е към 395 млн. лева Ръст има и в бюджета на министерството, посредством който ще се обезпечи резистентност на спомагателните разноски, които бяха направени от държавното управление през тази година “.

Министърът посочи, че по бюджета на Министерство на здравеопазването се плануват средства и за дейностите по трансплантация, както и за осъществяване на проучвания с NAT технологията, като съответните числа ще бъдат известни след дефинитивно приемане на бюджета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР