Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи на заседание пред Парламентарната

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи на заседание пред Парламентарната
Коментари Харесай

Ректорът на СУ настоява Ананиев да не бърза с детската болница

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа на съвещание пред Парламентарната комисия по опазване на здравето законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения. Той беше импортиран от Министерски съвет на 22 ноември тази година.

Измененията в Закона за лечебните заведения целят построяването на многопрофилна педиатрична болница, която да е в сходство с поетите от държавното управление задължения за възстановяване качеството и достъпа до здравна помощ, както и за основаване на условия за сложно лекуване на деца с увреждания и хронични болести. Болницата ще се провежда в постройката на болница " Лозенец ", която в миг действа и като образователна база за Медицинския факултет към Софийския университет. Затова и от ВУЗ-а не са съгласни, което пролича и в позицията на управлението му.

Въпросите са тясно свързани с бъдещето на Медицински факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", съобщи ректорът проф. Анастас Герджиков. Как ще действа факултетът, в случай че се загуби материална база и медицински състав, попита ректорът. Има доста други способи за откриване на детска национална болница, без да се закрива болница " Лозенец ", безапелационен беше той. Няма на практика метод да се резервира университетският състав на МФ, който се състои напълно от екипа на болница " Лозенец ", в случай че се направи това преструктуриране. " Тези хора, в случай че отидат на друго място, което не е болница на СУ, няма да бъдат професори, асистенти и доценти ", добави той. За академичната общественост на Софийския университет методът е изцяло недопустим, отсече Герджиков. " Докато няма ясна визия за всички стъпки, дано не се прави първата стъпка ", прикани той.

Ако бъде построена многопрофилна детска болница, това ще подсигурява теоретичен и систематичен център в региона на педиатрията, ще подтиква специализацията на младите лекари и ще сътвори положителни шансове за тяхната професионална реализация, се показва в проектозакона. Преобразуването на болница " Лозенец " в детска многопрофилна болница постанова изменение в закона, посочи Ананиев.

Според държавното управление е нужна регулаторна интервенция посредством анулация на параграф 5 от Преходните и заключителни разпореждания от ЗЛЗ, като предлагането е в многопрофилна детска болница да се преобразува друго лечебно заведение по член. 5,ал1 от ЗЛЗ.

Ще се сътвори експертна група с шефовете на водещите лечебни заведения в София за правене на обстоен проект за деяние, като ще бъде употребен опита от положителните практики в други европейски страни. Необходима е инвентаризация на материалните и нематериалните активи в болница " Лозенец ", посочи Ананиев. Ще бъде направен финансов разбор на разноските за преструктуриране на лечебното заведение. В хода на осъществяване ще се търси самостоятелен разговор с членовете на медицинските екипи и гарантиране опцията експертите да се осъществят в същото или в друго лечебно заведение.

Ананиев акцентира, че ще се обезпечат средства от държавния бюджет за създаване на спомагателен корпус към болничното заведение за обезпечаване на повече болнични кревати. От бюджета за 2019 ще бъдат обособени предплатено 20% от средствата, като останалите средства ще бъдат гласувани в държавния бюджет за 2020 година.

Представители на публичния съвет на Фонда за лекуване на деца приветстваха решението болница " Лозенец " да бъде преструктурирана в детска многопрофилна болница. От фонда за лекуване на деца чакат това решение от години, стана ясно от мнението. България и българските деца имат потребност от тази болница, твърдо се застъпиха за промените от пациентските организации.

Председателят на Национална пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев поддържа основаването на многопрофилна детска болница, само че изрази мнение, че изборът на лечебно заведение може би не е най-подходящият. Той уточни още, че в болница " Лозенец " се правят и трансплантации, като тя има нужното съоръжение за белодробни трансплантации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР