Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че когато едно лице

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че когато едно лице
Коментари Харесай

Нови Промени За Телк! Ето Кое Ще Определя Пълният Размер На Инвалидната Пенсия!

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разясни, че когато едно лице има заболяване с максимален % 80%, само че в това време има и други тежки болести, с цел да може да получи правото на компаньон и цялостния размер на пенсията, може би ще му бъде дадена опция да събира второ заболяване, което обаче би трябвало да е оценено с над 50 на 100.

" При всички случаи второто допълващо заболяване ще е 50% и над 50%. Няма да допуснем заболяване с по-малък % неработоспособност ", разяснява здравният министър.

Очаква се измененията в наредбата да бъдат подготвени в период до 23 април. До тогава специалистите на министерството ще би трябвало да изготвят относителен разбор във връзка с приложенията по гледище на национално представителните организации на хората с увреждания. Целта е да се съпоставят текстовете от до момента настоящата разпоредба и плана на новата.

" Тази разпоредба е направена с взор към инвалидите, тя работи за инвалидите, тя се чака от хората с увреждания ", съобщи министър Ананиев.

Той регистрира днешната среща като сериозна крачка във връзка с консенсусана кардиналните постановки, които са залегнали в устройствения устав и наредбата за здравната експертиза.

Правилникът за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза ще бъде оповестен още през днешния ден на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

Вицепремиерът Валери Симеонов също регистрира добър резултат от срещата. Той дефинира наредбата като съвършена. " Наредбата за мен е доста добра, на доста положително равнище, когато се създадат корекциите, с които да отговорим на настояванията на представителите на хората с увреждания - тя ще стане още по-добра ", настоя Валери Симеонов.

" Вярвам, че тази разпоредба ще бъде потребна, както за хората с увреждания, по този начин и за страната, тъй като тя изрично ще приключи опциите за злоупотреби с ТЕЛК-овете ", съобщи още вицепремиерът.

По думите му качването на Правилника за работа на органите на здравната експертиза на уеб страницата на Министерство на здравеопазването дава опция " час по-скоро да стартира оздравяването на процеса на оценка на инвалидността ".

Андриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, разяснява, че във връзка с множеството увреждания упорстват да се обърне внимание, хората да не бъдат ощетявани и да не отиват в по-ниски групи.

По отношение на правилника в ТЕЛК тя посочи, че е реализирано единодушие при нужда от механически помощни средства, те да са записани още в ТЕЛК, с цел да се избегне в допълнение вървене в ЛКК за хората с трайни увреждания.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР