Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда
Коментари Харесай

Ананиев добави Северна Македония към списъка за задължителна карантина

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която вкарва 14-дневна наложителна карантина за всички, идващи у нас от Северна Македония. Разпореждането е по рекомендация на основния хигиеничен контрольор поради утежняването на епидемиологичната конюнктура в съседката ни, която записва взривно повишение на новозаразените в последните 24 часа. Така Северна Македония беше добавена на процедура към настоящия за момента лист на страните, при влизане от които у нас важи наложителна 14-дневна карантина - Швеция, Англия и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия 

Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за жители, идващи от Босна и Херцеговина и от Черна гора.

В същото време Англия разгласи, че вкарва от 8 юни наложителна 14-дневна карантина за всички идващи в страната. Мярката е съпроводена с категорично конкретизиране, че даже и съществуването на негативен тест за ковид няма да се смята за съображение за отбягване на карантината. Освен това, 48 часа преди датата на идване във Англия пътуващите би трябвало да попълнят електронен формуляр, в който да дават данни за контакт, пътен проект и адрес, където ще прекарат карантината. 

Формулярът е оповестен на следния адрес: https://www.gov.uk/uk-border-control. Разпечатано на хартия или непокътнато в телефона копие на попълнения формуляр би трябвало да бъде показано при идване на границата на Англия. Гражданите, които влизат на територията на страната и отхвърлят да попълнят формуляра, може да бъдат санкционирани със 100 английски лири, както и да не бъдат позволени в страната.

Ако идващият не може да уточни съответен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде обезпечено настаняване за негова сметка в жилище, обезпечено от английското държавно управление. Властите ще правят инспекции на посочените в електронните формуляри адреси за съблюдаване на карантината. Нарушенията ще се санкционират с санкция от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат опция да вкарат самостоятелен метод по отношение на неспазващи карантината. Срещу жителите, отказали да заплатят санкцията, може да бъде заведено правосъдно дело и да им бъде постановявана неограничена по мярка глоба.

Задължителната 14-дневна карантина планува изключения за идващи във Англия медицински експерти, които имат отношение към лечението на коронавирус; водачи на тежкотоварни транспортни средства и автобуси; пасажери, идващи от Общата зона за пътешестване, обхващаща Ирландия, остров Ман, Нормандските острови; сезонни служащи, които ще би трябвало да се самоизолират на работните си места, където нормално са ситуирани и техните жилища.

Карантината не се отнася и за жителите, които пътуват пренос през Англия и не минават граничен надзор. Ако директното пътешестване допуска пренощуване, то пасажерите могат да пресечен карантината, с цел да изоставен страната.

Британските управляващи са разгласили и рекомендации за спазването на наложителната 14-дневна карантина при идване в страната. Пристигащите би трябвало непосредствено да се насочат към мястото, на което ще прекарат карантината. Придвижването може да става с персонален превоз, в това число и с транспортни средства на близки или другари. Препоръчва се потреблението на публичен превоз да става единствено при последна нужда. При потребление на публичен превоз, пасажерите би трябвало да бъдат с покрити нос и уста и да съблюдават отдалеченост от 2 метра.

По време на 14-дневната карантина жителите могат да напущат мястото, в което са настанени, единствено при потребност от незабавно лекуване, при потребност от потребление на обществени услуги, за пазаруване на храни и медикаменти, за наличие на погребални церемонни или при положение на изключителна обстановка, да вземем за пример пожар. Докато са под карантина обаче жителите не могат да бъдат посещавани от близки и родственици, в случай че не поставят грижи за тях. Ако карантината се прекарва в жилище на непосредствен или родственик, управляващите предлагат ограничение на времето за контакт с домакина. Ако карантината се прекарва в хотел или къща за посетители, не могат да бъдат употребявани общи части като питейни заведения, заведения за хранене, фитнес-центрове. Задължително е условието за съблюдаване на отдалеченост от 2 метра.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, както и на дежурните телефони в извънработно време: + 44 20 7581 3144; + 44 20 7584 9400.

Броят на хората, регистрирани публично като умряли от новия ковид в Обединеното кралство, надвишава този във всички страни от Европейски Съюз взети дружно, съгласно последните данни за смъртността, представени от вестник The Times

За последното денонощие бяха докладвани 359 смъртни случая от COVID-19 във Англия. Според последните данни от другите 27 страни от Европейски Съюз там общо са умряли 345 души. Статистиците обаче предизвестиха, че тези числа би трябвало да се поясняват деликатно.

Данните за смъртността не са директно сравними сред страните, някои от които може да не записват всички смъртни случаи.

Нито постоянно отразяват еднакъв интервал на отчитане - като някои страни имат доста закъснение в регистрирането на смъртните случаи. Британската цифра включва и смъртни случаи, настъпили преди повече от две седмици, когато епидемията беше по-тежка, добавя Фокус.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР