Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се
Коментари Харесай

Със заповед: Затварят се молове, дискотеки и ресторанти

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която се вкарват противоепидемични ограничения на територията на България до 29.03.2020 година Те са по отношение на усложняващата се епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 у нас и оповестеното с Решение от 13.03.2020 година на Народното събрание изключително състояние, както и с рекомендациите на Националния действен щаб, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

- Преустановяват се визитите в увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, търговски обекти и центрове, заведения за публично хранене, като се изключи магазините за хранителни артикули, аптеките и дрогериите;

- Преустановяват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени учебни заведения, екскурзии и други) в учебните заведения, университетите и в другите обучителни институции и организации. При опция се вкарва отдалечена форма на обучение;

- Преустановяват се визитите на децата в детските ясли и детските градини;

- Преустановяват се всички групови форми на активност и работа с деца и възпитаници отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма;

- Преустановява се провеждането на всевъзможен тип всеобщи мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

- Всички работодатели, според от спецификата и опциите на съответната трудова активност да вкарат отдалечена форма на работа на чиновниците си. Когато това е невероятно, работодателите провеждат провеждането на засилени противоепидемични ограничения в работните пространства, включително: филтър, стерилизация и проветряване, инструктаж за съблюдаване на персонална хигиена на личния състав и не позволяват чиновници или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

- Преустановяват се детските и женски съвещания, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови интервенции, в това число присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;

- Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 година на министъра на опазването на здравето.

Заповедта е обявена на всички районни здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към осъществяване на съответните ограничения.

Регионалните здравни инспекции би трябвало да уведомят регионалните шефове, кметовете на общини, шефовете на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични ограничения, както и съответните районни ръководства на образованието за основаване на нужната организация.

Срокът и обсегът на ограниченията може да бъде променян според от развиването на епидемиологичната обстановка в страната.

" Фантастико " пуска сред 5 и 30 души в магазините

Българската комерсиална верига " Фантастико " заяви, че вкарва краткотрайни ограничения против разпространяването на ковид. В обектите ѝ ще бъдат допускани по едно и също време сред 5 и 30 души, според от размера на магазина, оповестиха оттова. " Целта е те да могат да пазарят умерено без да са на близко разстояние един от различен ", се показва в известието.

Останалите клиенти ще изчакват пред магазините. Във всеки супермаркет ще се влиза единствено от основния вход, излиза наяве още от известието.

Подобни ограничения към този момент вкараха редица търговски обекти в столицата, измежду които аптеки, банки и други.

" Фантастико " с нов изпълнителен шеф и 51 млн. лева вложения

Светослав Гаврилов стартира работа във веригата през 1999 година като касиер

По-рано през днешния ден Народното събрание, по искане на Министерски съвет, утвърди въвеждането на едномесечно изключително състояние. Основната цел, съгласно ръководещите, е да се даде опция на органите на Министерство на вътрешните работи да търсят и задържат поставените под карантина инфектирани с ковид. През последните дни стана ясно, че някои от тях, макар че са инфектирани с вируса, не съблюдават карантинния режим.

Засега не е ясно какви ще са другите ограничения до края на седмицата, като затварянето на границите е един вероятен вид. Може да бъдат затворени и учебни заведения, университети, увеселителни заведения и други. Част от заведенията за хранене в София към този момент съобщаваха, че няма да работят през идната седмица.

Неспазването на рестриктивните мерки, съгласно актуалното законодателство, се санкционира с до една година затвор.

На територията на България към този момент има 23 регистрирани случаи, като една жена умря.

Европейски Съюз против ковид: 37 милиарда евро вложения, 8 милиарда за 100 000 компании

Европейската комисия ще смекчи оптимално разпоредбите за даване на държавна помощ за компании, наранени от ковид. Това заяви в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен на конференция в Брюксел.

" Не е допустимо да се спре вируса, само че е значимо да се забави разпространяването ", разгласи тя, представяйки пакета за стопански отговор на COVID-19. " Европейски Съюз може да издържи на шока от ковид ".

" Готови сме да създадем повече, до момента в който обстановката се развива ", сподели тя.

Европейският съюз ще сътвори капиталова самодейност в размер на 37 милиарда евро като част от пакет ограничения. Други стъпки, които изпълнителната власт на Европейски Съюз ще предприеме, включват даване на еластичност на държавите-членки във връзка с бюджетния недостиг и държавните помощи, сподели фон дер Лейен на конференция.

Европейски Съюз също по този начин ще подсигурява 8 милиарда евро заеми на 100 000 компании в поддръжка на корпоративния бранш, сподели фон дер Лийен.

Допълнителни забележки: Европейски Съюз би трябвало да бъде съдбоносен, съгласуван и обединен. Единният пазар на Европейски Съюз би трябвало да действа. Общите забрани за пътешестване не се смятат за най-ефективни от СЗО. Европейски Съюз ще предложи насоки на Европейски Съюз за здравен скрининг на границите.

Франция и Германия желаят да понижат рестриктивните мерки за експорт на здравно съоръжение. Шокът е краткотраен, само че би трябвало да бъде допустимо най-кратък и стеснен.

Държавите-членки следва да бъдат насърчавани да подхващат всички нужни ограничения в поддръжка на най-засегнатите браншове. Европейски Съюз ще обезпечи оптималната еластичност на държавните помощи. Европейски Съюз ще обезпечи еластичност в границите на Пакта за непоклатимост и напредък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР