Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от
Коментари Харесай

Въпреки възможността да работят, заведения във Варна масово няма да отворят врати

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 6 май се позволява визитата на заведения за хранене и заведения, които разполагат с открити площи. Те могат да проработят още веднъж единствено при прецизно съблюдаване на ограниченията за хигиена и физическо разстояние сред масите.
Стана ясно обаче, че 2/3 от заведения във Варна няма да отворят, поради нерентабилност на заповедта. Информацията е от браншовата организация от града, от където акцентират, че са в режим на нерентабилност. От там акцентират, че мярката е работеща, само че единствено в случай че е съчетана с понижаване на Данък добавена стойност.
" Заведенията ще работят в режим на неефективност. Един от най-основните проблеми е намаляването Данък добавена стойност, защото продължава натрупването на загуби. В цяла Европа има написани четири елементарни ограничения: субсидиране на заетостта, тъкмо написани правила и здравни правила за заведенията; понижаване на Данък добавена стойност и за 1 година прекъсване на налог обезпечаване ", разяснява пред Българска национална телевизия Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна.
По думите му ДДС-то би трябвало да бъде 5% до момента в който заведенията проработят в пълностоен режим, а по-късно да стане 9% като при хотелиерството.
Това, че някои спортни обекти - като басейни, ще могат да работят, не взема решение казуса за хотелите, тъй като към момента не са ясни единните здравни стандарти, на които ще би трябвало да дават отговор те, с цел да отворят през летния сезон.
" Имам три басейна - два открити и един закрит. Когато хотелът не работи, се обезсмисля отварянето на басейните, тъй че не виждам за какво трябваше да се стартира от това. Още повече те са свързани с огромни разноски. Аз не виждам, за какво трябваше да се почне с басейните ", сподели хотелиерът Атанас Карагеоргиев.
" Всеки по лично убеждение прави, това, което счита за значимо. Няма единни правила, законова норма. Ще стане по този начин, че половината ни старания ще отидат на вятъра, тъй като тогава, когато излязат ще бъде към този момент късно и няма да успеем. Аз считам, че закъснява министерството на опазването на здравето и най-много на туризма с отбелязването на съответните здравните правила и условия. ", сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР