Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска
Коментари Харесай

Допускат посещенията на самостоятелни плувни комплекси, но при строги мерки

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която позволява визитите на търговски площи навън (градини, тераси и други) на заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при съблюдаване на противоепидемични ограничения.

Масите би трябвало да бъдат ситуирани по метод, по който да се обезпечи разстояние на най-малко 2,5 метра сред тях, както и да не се позволяват повече от четири лица на една маса (или на едно семейство). Обслужващият персонал  наложително би трябвало да носи защитна маска за лице.

След всеки клиент е належащо интензивно разчистване и дезинфекциране на повърхностите на масите и столовете . Освен това би трябвало да бъде обезпечени и диспенсери с дезинфектанти, които да бъдат употребени от клиентите на заведението.
 
Със заповедта на изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) се разпорежда, в съгласие с министъра на опазването на здравето, в период до 05.05.2020 година,  да дефинира и други условия и организация на работа на тези обекти.
 
Друга точка от заповедта урежда провеждането на образования от образователните центрове за образование на водачи за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство .

В това число влизат: образователните центрове, които правят образование на водачи на моторни транспортни средства за осъществяване на транспорт на рискови товари и/или курсове за образование на консултанти по безопасността; образователните центрове, които организират курсове за образование на водачи за придобиване на начална подготовка и за рационализиране на познанията им (периодично обучение); лицата, които правят в началото и от време на време образование на механически експерти в пунктовете за инспекция на техническата редовност на пътни транспортни средства; висшите учебни заведения, които правят в началото и от време на време образование на инструкторите; образователните центрове, които правят специфична и спомагателна подготовка на морските лица; образователните центрове, които правят образование в региона на гражданското въздухоплаване; центровете за професионално образование и подготовка в железопътния превоз.
 
Организаторите на образованията са длъжни да обезпечат спазването на мярката за обществена отдалеченост и на всички противоепидемични ограничения, в т. ч.:  носене на защитни маски за лице и стерилизация на употребяваните транспортни средства и други уреди.
 
Заповедта на здравния министър позволява и упражняването на самостоятелен спорт навън, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и други, при съблюдаване на отдалеченост от минимум 2,5 метра сред обособените спортуващи.
 
Допускат се и визитите на независими плувни комплекси и басейни, без да се позволява действието на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на прецизни противоепидемични ограничения. Част от тях са надзор на входа - на всички гости се мери телесната температура. Не се позволяват лица с нараснала телесна температура.

Трябва да се обезпечат условия за съблюдаване на отдалеченост от 2,5 метра сред чакащите да влязат.
 
Обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се прави по метод, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

Тоалетните, съблекалните, съдовете за боклуци, общите елементи, уредите, пространствата и другите уреди би трябвало да се почистват и дезинфекцират минимум на всеки един час, а би трябвало да се слагат и диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за прилагане от посетителите. Персоналът би трябвало да употребява защитни маски за лице и ръкавици.

Освен това би трябвало да се дезинфекцира след всеки посетител 
употребяваните такъми (чадъри, шезлонги, столове, дрешници и други).
 
Ще бъде належащо и основаване на организация за недопускане скупчване на доста хора по едно и също време в общите пространства, като да вземем за пример тоалетни и съблекални.

Разстоянието сред шезлонгите на два чадъра в площите навън към басейните да бъде минимум 4 метра , а когато единият чадър се употребява от повече от двама члена на едно семейство - минимум  8 метра . Един чадър да се употребява от не повече от две лица или членовете на едно семейство;
 
На този стадий няма да бъдат допускани работата на водни атракциони, в това число и такива за деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР