Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с
Коментари Харесай

Утвърдиха правила за работа на пазарите, земеделците и фермерите

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде нареждания по отношение на работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопански животни и произвеждане на фуражи.

Заповедта на здравния министър включва следните правила:

- Всяка община да сътвори организация за действието на кооперативните и фермерски пазари , като се регистрира съответната специфичност като разположение, потенциал и брой на участващи производители за директни доставки на дребни количества първични материали и храни до краен консуматор.

- Въз основа на разбора по т. 1 и за запазване на всички участници във веригата от продавач до покупател могат да се ползват в допълнение следните практики:
Разширяване площта на фермерските пазари и слагане на осведомителни табели за съблюдаване на мерките; Въвеждане на заграждания, за попречване скупчването на хора и установяване на наложително еднопосочно придвижване в границите на пазара; Осигуряване на личен състав, който да дава и обезпечава следен достъп на клиенти; Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им; Спазване на отдалеченост от най-малко 2 м. сред продавачите, предлагащи продукция и сред клиентите; Ползване на защитни средства от продавачи и потребители; Спазване на персонална хигиена и стерилизация
- Да се даде опция за достъп на стопаните до обработваемите аграрни площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на създадената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга подготвена продукция) при съблюдаване на всички условия, целящи понижаване на риска от COVID-19.

- За обезпечаване непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопанските животни, по преработката на първични материали и произвеждане на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с преднамерено наставление, като могат да напущат дома си за напредване до работното място, което подсигуряват с персонално подписана декларация, като работодателят обезпечава условия на работа, които не заплашват близките лица. Задължително е спазването на всички условия за персонална хигиена, потребление на персонални защитни средства и стерилизация.

- Да се преустановят или анулират всички спомагателни ограничавания, въведени от органи на локалната власт, които не са в сходство със Закона за здравето и със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

- Заповедта да се заяви на регионалните шефове и кметовете за осъществяване, както и на Министерство на вътрешните работи, шефовете на районните здравни инспекции и регионалните дирекции по сигурност на храните за реализиране на надзор по осъществяването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР