Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорите на областните болници

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорите на областните болници
Коментари Харесай

Здравното министерство и областните болници се договориха за преструктуриране

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и шефовете на регионалните лечебни заведения са се договорили за идно преструктуриране на лечебните заведения.Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след среща на министър Ананиев с всички шефове на регионални лечебни заведения.


Държавните лечебни заведения нямат общи правила за финансовата си активност и това е една от аргументите за недоброто положение на някои от тях, е показал Ананиев. Той е добавил, че екипът му работи по правенето на разпоредбите, които би трябвало да бъдат подготвени при започване на февруари.

Проверките, осъществени от Министерство на здравеопазването до този миг, демонстрират, че не на всички места ръководството на лечебните заведения се прави по най-хубавия метод, контролът тук-там е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд.

След инспекциите лечебните заведения са разпределени в четири групи, като лечебните заведения в четвърта група са декапитализирани, в неприятно финансово положение и са в неспособност за погашение на отговорностите си към кредиторите.

Действията на Министерство на здравеопазването са ориентирани сега към тази група лечебни заведения, добавил той.

Общите отговорности на държавните лечебни заведения към септември 2017 година са били към 200 млн. лева, а просрочените са близо 57 млн. лева, като казусът се задълбочава, е обобщил министърът.

По думите му дейностите на екипа на Министерство на здравеопазването са ориентирани към възстановяване на качеството на лечебния развой, а не към съхраняването на обособени структури. От Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване са поискали да се запазят лекарите и сестрите в регионалните лечебни заведения и са показали, че част от медиците сега са на възраст над 55 години. Заради дефицит на личен състав в регионалните лечебни заведения не могат да изготвят даже графици за наряди, са показали шефовете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР