Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и
Коментари Харесай

МЗ, Прокуратурата и БЛС ще ограничават насилието над медицински лица

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, основният прокурор Иван Гешев и ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров подписаха съглашение за съдействие и взаимоотношение за попречване и следствие на закононарушения, свързани с активността на здравното обслужване, оповестиха от пресцентъра на здравното министерство.


Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на осъществено принуждение по отношение на работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на осъществяването на служебните им отговорности. Споразумението ще даде опция за бърза обмяна на информация при положение на експанзия над медицински експерти.

Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, осъществяване на взаимни инспекции, правене на оферти за нормативни промени, взаимни образования и други действия.

Към момента сходно съглашение за случаите на експанзия в центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и незабавните отделения в лечебните заведения действаше сред Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.

Случаите на вербално принуждение в ЦСМП през 2018 година са 214, на физическо принуждение – 33 в ЦСМП и 396 в незабавните отделения. Данните за първото полугодие на 2019 година сочат, че е имало 116 случая на вербално принуждение в ЦСМП и 227 в незабавните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо принуждение са 8 в ЦСМП и 34 в незабавните отделения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР