Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на директора

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на директора
Коментари Харесай

Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК, а БСП - да го пази НСО

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е изискал оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев поради това, че през главата на надзорния съвет на институцията, на министъра и Министерския съвет е изискал актуализация на бюджета на фонда поради задълженията към непознати здравни каси от 271 млн. лв..

Ананиев разяснява в петък в Народното събрание, че въпреки Плочев да знае каква е процедурата, непосредствено е изпратил писмо до Народното събрание, с което е постъпил неточно и е нарушил контракта си за ръководство.

Ананиев изясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, Плочев в началото е отрекъл. “Когато извадих писмото и демонстрирах подписа му, той сподели, че това не е неговият автограф “, уточни Ананиев. Той съобщи, че в следствие Плочев е обяснил, че е “подписал писмото без да гледа “.

Ананиев разясни, че касата фактически има отговорности към здравните каси на други страни, само че са извършени диалози с тях и има съглашения за разсрочено заплащане.

“Нямаме отговорности, които да сме ги договорили и да не сме ги платили “, сподели Ананиев и уточни, че не му е известно да има отказани здравни услуги на българи зад граница болести отговорностите на НЗОК към непознати фондове.

От Българска социалистическа партия обаче оповестиха, че върху Плочев се оказва напън и даже се обърнаха към президента Румен Радев с искане НСО да реши степента на заплаха и в случай че би трябвало да назначи защита на шефа на НЗОК.

“Днес посредством медиатор проф. Плочев получава директна опасност от почитан политик в страната, който му споделя следното: “Предайте на професора да си подаде непринудено оставката и да се разделим с положително. В противоположен случай ние имаме и други ограничения, ще включим цялата репресивна машина против него и няма да си откри място в България като професор “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков.

Ананиев обаче разяснява, че шефът на НЗОК заречен да си подаде оставката на 15 февруари, а вместо това “тръгнал в парламентарните групи, с цел да злоупотребява, че някой го насилва “.

“Как можеш да кажеш, че подписваш писмо до ръководителя на Народното събрание без да знаеш какво си подписал. Това правомощие го няма в контракта за ръководство. По процедура първо Надзорният съвет на НЗОК би трябвало да вземе такова решение, да изпрати предложение до министъра на опазване на здравето, а той от своя страна да го внесе в Министерски съвет и оттова в случай че се вземе позитивно решение, следва актуализацията да се внесе в Народното събрание “, изясни Ананиев.

“Той даже не знае, че една такава актуализация, с цел да се направи, би трябвало да се направи актуализация на целия държавен бюджет “, възмути се Ананиев, който в качеството си на дълготраен зам.-министър на финансите изготвя държавния бюджет.

Това не е първият път, в който се оказва, че документи, излизащи от здравната каса, са подписани без знанието на Плочев или без самият той да осъзнава какво подписва. През есента на минилата година в една от стенограмите от съвещание на Надзорния съвет на касата се видя, че без неговото познание и в негово неявяване е било подписано писмо до шефа на една от районните здравноосигурителни каси с позволение да подписа контракт с нова частна кардиологична болница.

За това, че при ръководството на Плочев в касата настава напредващ безпорядък предизвести и освободеният през декември предходната година подуправител на НЗОК Димитър Петров. Тогава той съобщи, че Плочев не схваща естеството на работа на здравноосигурителния фонд и е по-добре за самия него да напусне поста, защото елементарно може да бъде подвеждан за решения, които в следствие ще се извърнат против него.

Камен Плочев беше определен за шеф на здравната каса в края на юли предходната година и бе кандидатура на ръководещата партия ГЕРБ по оферти на към този момент някогашния здравен министър Николай Петров.

Плочев оглави НЗОК със поръчката да се бори с лобизма и стандарта “Илиянци “ в опазването на здравето.

През близо седемте месеца отпред на здравноосигурителния фонд единствената му самодейност обаче бе за преместването на институцията в друга постройка, защото му е мъчно да разпознава чиновниците си от живущите в трите блока, които касата населява.

През останалото време Плочев не спираше да се изненадва от общоизвестни обстоятелства като това, че фондът заплаща по три пъти за един болен, без да излезе обществено с предложение какво да се промени, а преди към месец направи прогнозата, че здравната система ще рухне до една-две години, още веднъж без да каже той какво прелага, с цел да не се стигне до такава степен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР