Министърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да

...
Министърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да
Коментари Харесай

Здравният министър тропна по масата и издаде ново разпореждане!

 Министърът на опазването на здравето изиска всички районни здравни инспекции неотложно да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област, че е незаконосъобразно условието на PCR тест като изискване за банкет в болница или консултация със експерт.

Разпореждането на Кирил Ананиев е във връзка със зачестилите сигнали от жители за условия от страна на лечебните заведения преди хоспитализация или консултация на пациентите да бъде осъществен заплатен PCR тест.

Здравният министър е безапелационен, че всички сигнали за отвод от страна на лечебните заведения за диагностика или лекуване заради липса на PCR тест ще бъдат тествани и ще бъдат налагани наказания. До момента Изпълнителна организация " Медицински контрол “ е почнала 7 инспекции по сходни проблеми, една инспекция е завършила с наложена глоба и на лечебното заведение е разпоредено да възвърне на пациента взетите за PCR тест средства.

Припомняме, че позицията на Министерството на здравеопазването е пределно ясна:

PCR тест, обезщетен от жителите, не може да бъде изискване за банкет или консултация със експерт в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде реализирана в изискванията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило контракт с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лекуване (в това число и оперативно) в болнични условия се реализира въз основа на здравословното положение и обвързваните с него индикации за болнично лекуване и не би трябвало да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени прецизно да съблюдават ограниченията по предварителна защита и надзор на инфекциите, свързани с здравното обслужване.

Освен това НЗОК заплаща активността по диагностика на COVID-19 посредством осъществяването на високоспециализирано проучване " Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19 “.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български жители с зов навреме да подават сигнали в случаи на отвод от страна на лечебните заведения за диагностика или лекуване без PCR тест.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР