Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава

...
Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава
Коментари Харесай

Ананиев позволи пътуване до близки по здравословни причини или за снабдяване със стоки от първа необходимост

Министърът на опазването на здравето издаде през днешния ден заповед, с която се облекчава прекосяването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на регионалните центрове. В новата заповед се дава опция да се пътува от едно обитаемо място в друго, в случай че се постановат грижи за родственици или близки, както и за доставяне със артикули от първа нужда, когато в обитаемото място по непрекъснат или сегашен адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези артикули.

Обстоятелствата за прекосяването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:

служебна записка от работодателя или длъжностен документ - карта;
медицински документ;
документ за самоличност;
декларация от лицето за типа на повода, заради която се постанова пътуването.

В същото време пловдивчани желаеха връщане на остарелия режим на показване на декларациите. В Пловдив 20-25 минути се чака в часовете пик на контролно-пропускателните пунктове, само че другояче прекосяването на моторните транспортни средства става за към минута, увери пред БНР шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

„ Старият режим на прекосяване, при който водачите единствено демонстрират декларацията си, е по-удачен “, съобщи кметът на града Здравко Димитров, който инспектира КПП-то на Карловско шосе.

„ За да се форсира прекосяването и с цел да се понижи рискът за служителите на реда от директния контакт с хората, тъй като те поемат декларациите, ще разясня с премиера Бойко Борисов дали да не върнем остарелия режим, при който документите единствено се демонстрират “, посочи кметът Здравко Димитров.

Повечето от водачите също изрекоха мнение, че остарелият режим на прекосяване е по-добър. „ Събирането на заявления от полицията е изцяло безсмислено “, са на мнение водачите.

Старши комисар Рогачев удостовери пред кореспонденти, че данните от декларациите на жителите не се обработват от управляващите и бланките единствено се натрупат в полицията.

По самодейност на кмета Димитров от няколко дни за дежурните служители на реда се обезпечава храна два пъти на ден. Става дума за към 200 чиновници на реда дневно. Също по негово предписание Оперативна програма „ Чистота “ са оборудвали постовете с химически тоалетни, чешми с дезинфектант и кошове за боклуци.

Доброволно формирование „ Пловдив 112 “ стартира да раздава чай на дежурните на 13-те пункта, ситуирани на входно-изходните артерии на града. „ Полицаите са там по 12 часа, а времето е студено и по тази причина взехме решение два пъти на ден да им носим топли питиета. От личен опит знаем какъв брой е мъчно едно толкоз дълго дежурство навън “, изясни ръководителят на формированието Георги Влайков. Формированието разнася храна и медикаменти на хора в рисковите групи – възрастни пенсионери и заболели, както и на хора под карантина. Във формированието сега в Пловдив са мобилизирани 78 доброволци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР