Министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви пред БНТ, че ще

...
Министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви пред БНТ, че ще
Коментари Харесай

Здравният министър предлага да не се наемат медицински хеликоптери

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков разгласи пред Българска национална телевизия, че ще изиска да бъде преустановен договорът за наем на два медицински хеликоптера.

" Въздушната здравна помощ не се е отсрочила. Има една предварителна част, обвързвана с наем на два хеликоптера. Още като влязохме в ръководството, с министъра на превоза Георги Гвоздейков се договорихме, че това е извънредно скъпо и излишно решение, да се употребява наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 хиляди лв. ", стимулира мнението си Хинков.

Допълни, че самите хеликоптери могат да дойдат, без да е оборудвана наземната част, без да има задоволително подготвеност за цялата логистика и без да има такава толкоз незабавна потребност да се наемат два хеликоптера за известно време преди да дойдат поръчаните.

" Аз съм споделил изрично на министър Гвоздейков, тъй като това е в техния сектор, да пресечен този контракт. Не знам какви неустойки ще има, само че моето мнение изрично е, че не ни би трябвало това. Ще спестим доста пари ", изясни министър Хинков, представен от Българска телеграфна агенция.

Обяви и че контрактуваните чартърен два хеликоптера не могат да летят нощем ", аргументира се той.
Министърът увери, че първичните избрани периоди за това по кое време България ще има лични въздушни коли за спешна помощ, остават.

" Първият медицински хеликоптер ще бъде доставен до края на годината или началото на идната. Датите и периодите остават непроменени ", изясни той.

Здравният министър уточни още, че ще постави всички старания да напредне и работата по плана за създаване на профилирана детска болница в столичния квартал " Горна Баня ".

Обяви още, че счита, че потребителските такси за посещаване при доктор би трябвало да останат алегорични, а здравната вноска не се постанова да се покачва. Служебното държавно управление спря две публични поръчки на " България Хели Мед Сървиз " - една за и друга за. В началото на годината, без възлагане на социална поръчка, с италианската компания " Леонардо " за пазаруването на 6 медицински хеликоптера, като обещанието е първата машина да дойде до 15 декември 2023 година, а останалите - в интервала 2025-2026 година Парите са по Плана за възобновяване и резистентност.

Настоящият транспортен министър Георги Гвоздейков оглавяваше " България хели мед сървисиз ", основано от кабинета " Петков " и закрито от служебния кабинет и към държавния авиоотряд.

Италианският оператор " Алидауния " (Alidaunia) завоюва публичната поръчка за наем на два медицински хеликоптера. Целта на поръчката беше да се набират два медицински хеликоптера чартърен дружно с екипажите, които да поемат незабавната помощ по въздух, до момента в който идват купените 6 медицински хеликоптера. " Алидауния " е лицензиран сервизен център на хеликоптерите " Леонардо ". " Алидауния " ще оперира двата хеликоптера на обща цена за двугодишен интервал и за общо 1000 часа полетно време за двата хеликоптера против 17 954 520 лева без Данък добавена стойност.

Наемът на двата хеликоптера се планува да е за период от 2 години с опция за още една спомагателна година. Алексиев беше заречен двата хеликоптера да дойдат доникъде на юли.

България продължава да е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР