Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети италианската фирма Leonardo

...
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети италианската фирма Leonardo
Коментари Харесай

Меджидиев проследи изпълнението на договора за доставка на хеликоптери

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев посети италианската компания Leonardo S.p.A , гр. Милано, с която преди месец Министерството на здравеопазването подписа контракт за доставката на 6 броя хеликоптери, обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ. Визитата бе част от работното посещаване на здравния министър в Милано за проучване на италианския опит в използването на най-хубавите практики при организирането и осъществяването на действия по незабавна здравна помощ по въздуха .

Здравният министър наблюдава на място ръководството по виталния цикъл на продукта и разяснява с представители на компанията елементи по осъществяването на контракта. В тази връзка той прегледа Окончателната монтажна линия, Интериорния център, Центъра за доставки и Линията за политане. Министър Меджидиев посети и Обучителната академия на Леонардо Хеликоптерс в гр. Сесто Календе, както и Симулатора на полети.

Припомняме, че първият хеликоптер, предмет на контракта, ще бъде признат от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември 2023 година в завода на производителя в Италия , а през месец януари 2024 година ще бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се прави поетапно по В началото на другата седмица следва да започва и образованието на български водачи и медици , които да обслужват в бъдеще медицинските потребности по въздух. Сформира се и Национален координационен център, който ще управлява оказването на здравна помощ по въздух.

Министър Меджидиев посети настоящи хеликоптерни площадки на лечебни заведения в региона Пиемонт, както и хангари с оборудвани пространства за медицински екипи, водачи и техници. Той разиска условията за градеж на летателни площадки по отношение на квалифицираната от Министерството на здравеопазването социална поръчка за построяването на хеликоптерни площадки наоколо до лечебни заведения в разнообразни градове. По време на визитата бе получена и техническа документи от италианската страна, която България да употребява при създаване на нашите обекти.

По-късно министър Меджидиев отпътува с делегацията си към Национален координационен център на незабавната и авиопомощ в гр. Торино. Там се срещна с Учебната стратегия за подготовка на авиомедицински екипи , като от страна на домакините бе възложен и образец на Програмата. Посещението продължи в Оперативната база за незабавна въздушна здравна помощ „ Аероклуб. Беше уговорено краткосрочно посещаване на италиански обучителни фрагменти в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР