Министърът на здравеопазването Асена Сербезова участва на заседание на комисията

...
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова участва на заседание на комисията
Коментари Харесай

Здравният министър: Мерките ще бъдат затегнати при нужда

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова взе участие на съвещание на комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

Заседанието на комисията беше планувано за предходната седмица, само че беше отсрочено поради среща на новосформирания от премиера Кирил Петков пандемичен комитет, чийто ръководител е здравният министър.

Здравният министър напомни за какво е основан Национален пандемичен комитет (НПК), а точно, с цел да бъдат взети експертни решения за справяне с пандемията от COVID-19.

Освен Наказателно-процесуален кодекс, в министерството е основан и Вътрешноведомствен пандемичен комитет (ВПК), който ще координира ограниченията, които ще бъдат взети на равнище министерство, преди да бъдат препоръчани на Наказателно-процесуален кодекс. Председател ще бъде зам.-министъра на опазването на здравето доцент Йорданов. Председател на Наказателно-процесуален кодекс е здравият министър Асена Сербезова.



Подкрепа за лечебните заведения

От проф. Асен Балтов от ГЕРБ-СДС изиска да разбере дали ще бъдат взети ограничения за компенсацията на лечебните заведения поради високите цени на ток и газ.

" Действително, въпросът е извънредно неотложен и значим. Ние чакаме да се усили потенциалът на болничните заведения поради актуалната обстановка. И тук се прибавя нарастването на цените на електрическата енергия. Косвена мярка за нас е признатата от енергийното министерство за отплата на небитовите консуматори ", изясни Сербезова.

По думите й, са утвърдени 10 млн. лв. в допълнение за болнична помощ по бюджета на Министерството на здравеопазването с решение на Министерския съвет. Те са свързани с увеличените разноски за кислородно лекуване.

Ще бъдат увеличени и парите за незабавна помощ.

" Търсим и други механизми, в това число преостойностяване на част от клиничните пътеки ", добави Сербезова.

Оптимизация на имунизационните пунктове

Въпрос от името на Движение за права и свободи зададе Хасан Адемов - " следим опашки пред имунизационните кабинети, какви са ограниченията, които ще предприеме министерството за оптимизация на процеса? ".

Здравният министър означи, че в действителност има засилен интерес към имунизациите, както и че има опашки в част от пунктовете.

" Работим интензивно с РЗИ за обезпечаване на екипи, разкриват се и нови пунктове, усилва се и работното им време. Специално работим в тясна връзка със Столична община ", сподели още Сербезова.

Според нея главният проблем са труднодостъпните, отдалечени места. Това ще бъде решено посредством мобилни екипи, само че дефицитът на личен състав остава проблем, посочи министърът.

Между 50-100 индивида са чакали на опашки в избрани болнични заведения, само че са взети ограничения, акцентира Сербезова.

От името на Българска социалистическа партия за България проф. Георги Михайлов се въздържа от въпроси. Въпроси не зададоха и от " ИТН ".

Нови ограничения при увеличение на болните

Въпрос от името на Демократична България зададе доктор Александър Симидчиев, който попита дали ще бъдат изменени ограниченията за ограничение на болестта.

" Предприети са дейности за правене на Национален действен проект за деяние и ще бъде показан през днешния ден в Министерския съвет. Предвиждаме четири равнища на заболяване като за всяко равнище ще има характерни ограничения ", сподели Сербезова.

По думите й, ограниченията се основават на математически модели.

" Големият проблем на това заболяване и у нас е смъртността, по тази причина апелирам да бъде взето под внимание ", сподели още проф. Симидчиев.

Ефективността на имунизациите

От партия " Възраждане " въпрос зададе Елена Гунчева, която предстоящо попита за успеваемостта на имунизациите и потребността от зелен документ.

Здравният министър още веднъж напомни механизма, по който са признати имунизациите в целия Европейски съюз. Както и какви условия е имало към тях.

" Данните са безапелационни, 90% от хората, които попадат в лечебните заведения за били неимунизирани ", сподели Сербезова.

По думите на министъра, хората със зелен документ не популяризират болестта.

Ускоряване на имунизацията

От " Продължаваме промяната " въпрос зададе Йорданка Костадинова, която попита по какъв начин ще бъде насърчена имунизацията.

Министър Сербезова посочи, че към 12 януари са сложени 3,9 млн. броя ваксини. Със приключен имунизационен цикъл са 1.9 души, като от тях над 400 хиляди са с сложена бустерна зона.

Новата акция на здравното министерство за повишение на имунизацията ще бъде да стане обществен опитът на към този момент имунизирани хора, даже и такива със странични болести.

Антон Тонев, ръководител на здравната комисия предложи да бъде основан уебсайт, в който хората да споделят опита си след слагане на имунизациите.

Взимат се ограничения за изчезналите медикаменти

Втори въпрос от името на ГЕРБ зададе някогашният министър на опазването на здравето Костадин Ангелов. Той изиска да знае какво прави ведомството, с цел да се оправи с дефицита на медикаменти.

" Недостигът на медикаменти е обикновено събитие, в такава обстановка. Ние ще предприемем ограничения ", увери министърът.

За неналичието на фрагменти

Юсеин Вейселов от Движение за права и свободи попита какви ограничения ще бъдат взети за справяне с неналичието на фрагменти. Подобен въпрос беше подложен и от Демократична България.

По думите на министъра, първи приоритет е реорганизацията на Спешната помощ. Както и дигитализацията на бранша. По думите й, ще бъде направено всичко допустимо за справяне с тази рецесия, тъй че секторът да стане по-привлекателен за експертите.

" Много са цели, мога да приказвам дълго време, само че те са гледат в сложна мярка, тъй че в центъра да е пациентът и резултатите, които се реализират за него в действително време ", сподели още Сербезова.

Основният проблем са незаетите щатове от лекари и експерти по здравни грижи, безапелационен е здравният министър.

По думите на Сербезова е значимо да се подсигурява, че един пациент няма да бъде разкарван от болница в болница, до момента в който най-после бъде признат.

Елена Гунчева от " Възраждане " сложи въпрос, обвързван с адекватността на рекламите за имунизиране. В отговор здравният министър разгласи, че част от направените реклами са подправени и не са направени от ведомството.

" Колко деца не можаха да се лекуват в чужбина, а са дадени пари за ваксина ", сподели Елена Гунчева.

В отговор, министърът разгласи, че в тази ситуация става въпрос за осведомителна акция, а не реклама по смисъла на закона.

" Ние не постановяваме даден артикул, а осведомяваме обществото ", сподели още Сербезова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР