Министърът на здравеопазването Асена Сербезова отговаря на депутатски въпроси на

...
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова отговаря на депутатски въпроси на
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Инвестиционната компания за детска болница не е върнала 10 милиона лева

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова дава отговор на депутатски въпроси на съвещание на здравната комисия в Народното събрание

Здравното министерство е изготвило 6 проектопредложения за опазване на здравето, включени в Плана за възобновяване, отговори министърът на въпрос от "Продължаваме смяната ", съобщи

Предвижда се финансова помощ за усъвършенстване на редица ресори - онкологично лекуване, Спешна помощ, психиатричната и доболничната помощ. Общият размер на средствата е малко над 791 млн. лева, като повече от половината са за обезпечаване на здравна инсталация.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС съобщи, че сега в София са заети по-малко от 50% интензивни кревати, а взетите противоепидемични ограничения опонират на проекта на държавното управление за справяне с пандемията. Попита за формулата, по която се пресмятат заетите интензивни кревати.

"Заетите интензивни кревати са единствено един от факторите. Моделирането се основава с изключение на на формулата за интензивни кревати, и на доказаните случаи от началото на пандемията, доказани случаи по възрастови групи, измежду медицинския личен състав, по области, умряли, дейни случаи ", отговори Сербезова.

Доц. Чакъров от Движение за права и свободи попита дали утвърдените медикаменти за коронавирус, измежду които и монохроналните антитела, са налични в страната.

"Към момента няма лечебно заведение, в което да има липса на моноколарни антитела. Изискана е информация от районните здравни инспекции в страната за успеваемостта на медикаментите, като резултатите към този миг са положителни ", отговори министър Сербезова.

ОТ Българска социалистическа партия попитаха дали моноколарните антитела са безвредни за лекуване, поради излезлите изследвания за нежелани реакции. Освен това - какви данни са предоставени от здравното министерство на Министерство на вътрешните работи по отношение на оповестеното следствие на 10-те милиона лв. за градеж на педиатрична болница.

"За моноколарните антитела и другите лекарствени артикули за перорално лекуване се водим от научния капацитет на 27 страни членки на Европейски Съюз и тези медикаменти се ползват единствено тогава, когато има показания за тях. Заради нежеланите реакции поискахме от РЗИ информация за успеваемостта им ", изясни Сербезова.

Инвестиционната компания за построяването на детската болница е трябвало да върне 10-те милиона лв., само че не го е направила, по тази причина и здравният министър е подписала заповед за инспекция.

От Има Такъв Народ попитаха дали се планува взаимоотношение с общините, изключително в градовете с повече население, където може да има неспособност за обезпечаване на лекарски и фармацевтични грижи.

"Имали сме диалози с БЛС и Българския фармацевтичен съюз за промени в нормативната уредба, които да плануват така наречен публично-частни партньорства, които са доста известни на Запад и са един от инструментите за превъзмогване на тези проблеми ", отговори министър Сербезова.

Д-р Симидчиев от "Демократична България " попита до каква степен е стигнал планът за развиване на незабавната здравна помощ в страната.

"Закупени са и са доставени 358 нови оборудвани коли за спешна помощ, закупено и доставено е цялото планувано здравно и немедицинско съоръжение - респиратори, аспиратори, дефибрилатори, монитори и така нататък Успоредно с това се извършват и дейностите по обновяването на материалната база на незабавната здравна помощ ", съобщи здравният министър.

Депутатът Елена Гунчева от "Възраждане " попита какъв брой лечебни заведения са закрити откогато са преобразувани в търговски сдружения и какви ограничения ще предприеме министерството.

"Предстои преправяне на Националната здравна карта на регионално равнище, с лечебни заведения и съответните експерти. Министерството на здравеопазването субсидира държавните и общински лечебни заведения за осъществяване на избрани действия, като има критерии и ред в наредбата ", сподели проф. Сербезова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР