Министърът на здравеопазване Асена Сербезова днес подписа отказ на искане

...
Министърът на здравеопазване Асена Сербезова днес подписа отказ на искане
Коментари Харесай

Отказват разкриването на нова болница в Казичене

Министърът на опазване на здравето Асена Сербезова през днешния ден подписа отвод на искане за откриване на нова болница в с. Казичене, регион " Панчарево ". Извършването на нови медицински действия е поискано от Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Сърце и мозък ".

Това оповестяват от пресцентъра на министерството.

Заявлението от МБАЛ " Сърце и мозък " е постъпило в Министерството на здравеопазването още на 31 май 2021 година В него е посочено, че новите медицински действия ще бъдат по 26 медицински специалности в 28 структури, от които 19 структури с общо 550 нови кревати.

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров тогава разпорежда на Изпълнителна организация " Медицински контрол " осъществяването на сложна оценка по отношение на настояването за разрешаване на нови медицински действия на нов адрес в с. Казичене, Столична община. Произнасянето от страна на здравния министър тогава е трябвало да стане през месец септември 2021 година, само че това не се е случило, което се приема за безмълвен отвод.

При встъпването в служба на сегашния кабинет в края на месец декември 2021 година Министерството на здравеопазването е изискало спомагателна информация от НЗОК и ИАМН във връзка с нужните средства за възнаграждение на декларираните действия, размера на декларираните нови медицински действия и мнение по отношение на тяхната нужда.

В резултат на това ИАМН е събрала настояща информация за активността на лечебните заведения на територията на региона за интервала 2019-2021 година и е направила спомагателен разбор и сложна оценка. Те демонстрират, че декларираните от МБАЛ " Сърце и мозък " нови медицински действия надвишават откритите потребности на популацията.

Поради постъпили сигнали и засилен медиен интерес към тематиката министърът разпореди на Инспектора на Министерство на здравеопазването да извърши инспекция на процедурата по издаване на позволение за осъществяването на медицински действия на МБАЛ " Сърце и мозък " на територията на Столична община, с. Казичене.

Искането и дейностите на Министерството бяха обект на чуване на проф. Сербезова в Комисията по опазване на здравето на Народното събрание на 10 март т.г.

По отношение на процедурата, Министерството към този момент е сезирало способените органи.

Последната заповед за разрешаване на нова здравна активност на адреса на болничното заведение в гр. Бургас - роботизирана хирургия посредством ендоскопска роботизирана система за хирургия, съдова хирургия и урология, е издадена преди два месеца от министър Асена Сербезова. Също по този начин актуалният министър е издала и настоящото сега позволение за реализиране на лечебна активност на МБАЛ " Сърце и мозък ".

Изнесената в медиите информация, че по ускорена процедура на избрани лечебни заведения са издавани заповеди за нови действия от страна на министър Сербезова , не дава отговор на истината .

Приложена е информация за посочените лечебни заведения и издадените от здравния министър заповеди за позволените в тях действия:

1. На МБАЛ " Света Анна ", гр. София е позволено преструктуриране по 4 съществуващи в лечебното заведение медицински специалности в 4 структури.

2. На УМБАЛ " Софиямед " са позволени по 3 нови за лечебното заведение медицински специалности в 3 структури.

3. На УМБАЛ " Софиямед " са позволени по 2 медицински специалности, които не са нови за лечебното заведение, в 2 съществуващи структури, на които се покачва равнището на подготвеност.

4. На УМБАЛ " Пълмед ", гр. Пловдив са позволени по 7 медицински специалности, от които 3 нови за лечебното заведение специалности в 3 нови структури с кревати, една нова конструкция без кревати, а на 3 структури с кревати по съществуващи в лечебното заведение медицински специалности се покачва равнището на подготвеност.

5. На МБАЛ " Бургасмед ", гр. Бургас са позволени по 5 нови за лечебното заведение медицински специалности в 3 нови структури и 2 нови действия към съществуващи отделения.

6. На МБАЛ " Света София ", гр. София са позволени по 2 нови за лечебното заведение медицински специалности и 13 съществуващи в лечебното заведение медицински специалности в 4 нови структури, и 11 с преструктуриране, от които 8 структури покачват равнище на подготвеност.

Всички тези заповеди са издадени на база постъпили в интервала от месец декември 2021 година до месец април 2022 година заявки и паралел с процедурата за МБАЛ " Сърце и мозък " не може да бъде изработен.

По-рано денем от многопрофилна болница " Сърце и Мозък " оповестиха, че са подали сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ против министъра заради подозрения за корупция, корист със служебно състояние, търговия с въздействие и спор на ползи.

Сигналът касае точно тази процедура, която отлежава повече от година и за която всичко законови периоди са от дълго време изтекли.

От управлението се съмняват, че персонално Сербезова задържа разрешението на " Сърце и Мозък ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР