Министърът на вътрешните работи на Словакия подаде оставка по искане

...
Министърът на вътрешните работи на Словакия подаде оставка по искане
Коментари Харесай

Министърът на вътрешните работи на Словакия подаде оставка

Министърът на вътрешните работи на Словакия подаде оставка по искане на една от партиите в ръководещата коалиция. Втората министерска оставка е епизод от политическата рецесия в страната, избухнала след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и неговата избраница. Това докара до най-масовите митинги в Словакия след рухването на комунизма.


Роберт Калиняк е член на ръководещата в Словакия лявоцентристка партия " Посока " и непосредствен политически съдружник на премиера Роберт Фицо. Той разгласи оставка, след 10-годишен стаж като вътрешен министър и сподели, че основната цел е разкриването на двойното ликвидиране в края на февруари.
Роберт Калиняк, министър на вътрешните работи в оставка: Признавам и правя оценка измененията на политическата и социална сцена, както и мнението на нашите съдружни сътрудници. И защото считам, че съществена цел на мандата ми е запазването на стабилността, взех решение да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър.
Така е изпълнено настояването на партията " Мост ", съгласно която Калиняк не може да обезпечи независимо следствие на убийствата. Въпреки това не е несъмнено дали тя ще остане в ръководещата коалиция.

Бела Бугар, ръководител на " Мост ": Информирахме президента Киска, че нашето управлението ще даде предложение, само че Националният съвет ще реши по какъв начин да действаме.
Не е ясно дали жертването на министъра ще избави държавното управление, след изнасянето на данни, че убитият Ян КуцИак е разследвал хипотетични връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия. В петък десетки хиляди хора излязоха на улицата в столицата Братислава и в други градове. Те желаеха оставката на държавното управление и цялостно следствие на убийствата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР