Министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде загуби на

...
Министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде загуби на
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Румъния загуби на първа инстанция дело за плагиатство

Министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде загуби на първа инстанция дело за плагиатство на докторската си дисертация. 

Повод за избухналия скандал стана публикация на журналистката Емилия Шеркан, съгласно която най-малко 18,5 % от дисертацията на министъра на тематика " Енергийна сигурност и ръководство на ресурсите при започване на 21-ви век. Румъния в сегашния европейски подтекст " е преписана от други писания. Комисията по нравственос на университета “Бабеш-Болай " в Клуж-Напока установи, че докторската дисертация на Боде е „ надълбоко опорочена “ заради плагиатство и „ неправилно и неточно цитиране “. 

Днес съдът отхвърли настояването на министъра университетът да направи още един разбор на докторската му теза и го дефинира като “неоснователно ”.  Реакцията на Боде не закъсня. Той обмисля да заведе ново дело против висшето образователно заведение, а в профила си във Facebook написа: " Борбата за истината занапред стартира ”, съобщи.

Лучиан Боде е третият министър в настоящето държавно управление, упрекнат в плагиатство. Преди него поради сходни обвинявания оставки подадоха министърът на научните проучвания, нововъведенията и цифровизацията Флорин Роман (НЛП) и министърът на образованието Сорин Къмпяну (НЛП). Обвинения за плагиатство са отправяни и към министър-председателя Николае Чука.

На 13 януари от опозиционния " Съюз за избавление на Румъния " организираха митинг пред президентския замък Котрочени и Министерството на вътрешните работи в Букурещ с искане за оставката на Боде. Демонстрация с сходно искане, проведена от неправителствени организации, ще се организира и 19 януари (четвъртък). “Елате и помолете президента Клаус Йоханис да уволни министъра плагиат Лучиан Боде. Президентът е единственият, който има тази власт. Ако не дойдете с нас, ще пропуснем момента и от ден на ден и повече плагиати ще останат безшумно на обществени длъжности ”, означават в Интернет уредниците. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР