Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан се извини

...
Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан се извини
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Румъния се извини на битите протестиращи

Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан се извини на потърпевшите по време на антиправителствените митинги на 10 август, съобщи БГНЕС.
Най-масовият протест в Букурещ приключи със конфликти с полицията и жандармерията, при които пострадаха 452 души. 70 от тях, в това число 11 чиновници на жандармерията, бяха приети в болница.
" Извинявам се на всички, които пострадаха, без значение дали става въпрос за жители или полицейски чиновници ", съобщи Дан.
По думите на министъра все още са заведени над 20 наказателни каузи, свързани с случаите. " Уверявам ви, че през тези дни полицията и жандармерията направиха всичко допустимо, с цел да разкрият провокаторите. В понеделник ще дава тази информация на прокуратурата ", добави ръководителят на румънското Министерство на вътрешните работи.
В петък, 10 август, над 80 000 души излязоха на площад " Виктория " в центъра на румънската столица, с цел да се включат в митинг срещу държавното управление. Протестиращите бяха главно хора, живеещи отвън рамките на страната. Те са недоволни от измененията в Наказателния кодекс, които облекчават преследването на случаи на корупция при държавни чиновници, данъчната система и пенсионната промяна, системата за обществена помощ. Хората упорстват също за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, както и за въвеждането на електронно гласоподаване.
Напрежението ескалира, когато част от стачкуващите се пробваха да пробият загражденията. Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. При конфликтите пострадаха 452 души. 70 от тях, в това число 11 чиновници на жандармерията, са настанени в болница. По време на безредиците бяха арестувани 33 души.
Президентът и министър председателят на страната се разминаха в оценките си за митинга и реакциите на органите на реда. Румънският президент Клаус Йоханис осъди дейностите на жандармерията против антиправителствената проява. А румънският министър председател Виорика Дънчила изрично осъди насилието по време на антиправителствената проява. Според нея то е дело на " проведени групи, които са се възползвали от гражданския митинг ", а не на органите на реда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР