Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на крайно

...
Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на крайно
Коментари Харесай

Естонски популист се извини за обида на финландския премиер

Министърът на вътрешните работи на Естония и водач на извънредно дясна консервативна партия Март Хелме се извини на премиера на Финландия Санна Марин за това, че я назова " продавачка, издигнала се до министър-председател ".

Естонският президент Керсти Калюлайд сподели по-рано, че се усеща " унизена " от мненията на 70-годишния началник на популистката и евроскептична партия EKRE. В понеделник тя беседва по телефона с филнадския си сътрудник Саули Ниинисто и сервира извиненията на страната си.

Пред радиостанция, обвързвана с неговата партия, Хелме сподели, че " в този момент виждаме по какъв начин една продавачка става министър председател и по какъв начин няколко други улични деятели и необразовани хора също влязахо в държавното управление ".

На 34 години Марин е най-младият министър председател в света и е отпред на лявоцентристки кабинет на коалиция от още 4 партии, всичките ръководени от дами. Тя не се появява от нищото, а епечелеше известност през последните години и е разказвала по какъв начин е израчнала в семейство без благоприятни условия. Марин е работила като продавачка в магазин преди да следва в университета и да стартира кариера в политиката. Тя е и първият член на фамилията си, приключил гимназия и следвал във ВУЗ.

" Това съответно предложение за министър председател на Финландия, което вие изтълкувахте като унизително, аз в реалност пояснявам като самопризнание ", сподели Хелме пред журналити. Фразата му означавала самопризнание за това, че " от ниско обществено равнище можеш да се издигнеш до върховете на политиката ", след което изиска амнистия от Марин за своите " погрешно разбрани " думи.

Тя е зам.-председател на Социалдемократическата партия и бе определена за министър председател на 10 декември. В политиката е от 2006 година, била е стажанат в министерството на финансите, работила и в правозащитната организация " Амнести интернешънъл " и в кметството на Гампере. Два пъти е била продавачка в повсеместен магазин, последният от тях - през 2008-2009 година

Хелме е някогашен естонски дипломат в Москва и е прочут с крайни изявления, които постоянно слагат в конфузна обстановка премиера Юри Ратас и неговата Партия на центъра. Той бе позволен в държавното управление през април, откакто Ратас изгуби парламентарното си болшинство и трябваше да подписа договорка с EKRE, с цел да остане на власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР