Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония в Брюксел,

...
Министърът на вътрешните работи Младен
Маринов участва в официална церемония в
Брюксел,
Коментари Харесай

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов взе участие в публична гала в Брюксел, с която бе обещано началото на Проекта за възстановяване на пътната безопасност в Европа. Събитието беше домакинствано от настоящия комисар по транспорта Виолета Булц и изпълнителния директор на Европейския съвет по безопасност на превоза Антонио Авеносо.

По-рано, българска делегация взе участие в експертна полемика по пътна сигурност, инициирана от Европейски Съюз. В рамките на работните панели бяха показани ограничения за подобряване на сигурността на пътната инфраструктура, за справяне с главните причини за гибел на пътя, както и такива за възстановяване на пътната сигурност в населени места и отбрана на уязвимите участници в пътното придвижване. В дискусията се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на ЕК Матю Болдуин.

Информация за плана на Европейска комисия за подобряване на пътната сигурност

Проектът е иницииран от Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейската комисия и Европейския съвет по сигурност на превоза (ETSC). ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел понижаване броя на смъртните случаи и тежките пострадвания в следствие на пътнотранспортни произшествия. Организацията поддържа индекс за всяка страна членка, който се оформя от държанието на участниците в движението, инфраструктурата, МПС, политиките в региона на пътната безопасност като цяло.

Поканени да се включат в плана са шест държави членки, с най-хубав капацитет за подобряване на индикаторите за пътна безопасност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия).

Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година) и има за цел възстановяване на сътрудничеството сред страните членки в използването на новаторски и ефективни мерки за повишение пътната сигурност. Предвижда се провеждането на работни семинари, визити на непознати специалисти и др. Крайният резултат следва да допринесе за дълготрайната цел на ниво ЕС – понижаване на смъртните случаи и тежките пострадвания в резултат на пътнотранспортни катастрофи с 50 % до 2030 година.

Финансирането ще бъде напълно за сметка на Европейската комисия, без съфинансиране от страните участнички.

На среща в София на 4 юли 2019 г. представители на всички ангажирани ведомства (МВР, МТИТС, Министерство на регионалното развитие, Държавната агенция „ Безопасност на придвижването по пътищата “, ИА “Автомобилна администрация ” и Агенция "Пътна инфраструктура ") на високо политическо равнище показаха готовността на България да се причисли към плана. За точка за контакт по плана от българска страна беше избрана Малина Крумова, ръководител на Държавната агенция „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР