Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония

...
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония
Коментари Харесай

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов взе участие в публична гала в Брюксел, с която бе обещано началото на Проекта за възстановяване на пътната сигурност в Европа. Събитието беше домакинствано от настоящия комисар по превоза Виолета Булц и изпълнителния шеф на Европейския съвет по сигурност на превоза Антонио Авеносо, оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

По-рано през днешния ден, българска делегация взе участие в експертна полемика по пътна сигурност, инициирана от Европейски Съюз. В рамките на работните панели бяха показани ограничения за възстановяване на сигурността на пътната инфраструктура, за справяне с основните аргументи за гибел на пътя, както и такива за възстановяване на пътната сигурност в обитаеми места и отбрана на уязвимите участници в пътното придвижване. В полемиката се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейска комисия Матю Болдуин.

Информация за плана на Европейска комисия за възстановяване на пътната сигурност

Проектът е иницииран от Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейската комисия и Европейския съвет по сигурност на превоза (ETSC). ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел понижаване броя на смъртните случаи и тежките пострадвания в резултат на пътнотранспортни катастрофи. Организацията поддържа показател за всяка страна членка, който се оформя от държанието на участниците в придвижването, инфраструктурата, МПС, политиките в региона на пътната сигурност като цяло.

Поканени да се включат в плана са шест страни членки, с най-хубав капацитет за възстановяване на индикаторите за пътна сигурност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия).

Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година) и има за цел възстановяване на съдействието сред страните членки в използването на новаторски и ефикасни ограничения за повишение пътната сигурност. Предвижда се провеждането на работни семинари, визити на непознати специалисти и други Крайният резултат следва да способства за дълготрайната цел на равнище Европейски Съюз – понижаване на смъртните случаи и тежките пострадвания в резултат на пътнотранспортни катастрофи с 50 % до 2030 година.

Финансирането ще бъде напълно за сметка на Европейската комисия, без съфинансиране от страните участнички.

На среща в София на 4 юли 2019 година представители на всички ангажирани ведомства (МВР, МТИТС, Министерство на регионалното развитие, Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, ИА “Автомобилна администрация ” и Агенция " Пътна инфраструктура " ) на високо политическо равнище показаха готовността на България да се причисли към плана. За точка за контакт по плана от българска страна беше избрана Малина Крумова, ръководител на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР