Министърът на външните работи Николай Милков проведе първата си среща

...
Министърът на външните работи Николай Милков проведе първата си среща
Коментари Харесай

Милков към македонската посланичка: Най-накрая преодоляхме дефицит в двустранния диалог

Министърът на външните работи Николай Милков организира първата си среща с новата посланичка на Република Северна Македония у нас  Агнеза Руси Поповска след дълга пауза, през която в страната ни нямаше дипломатически представител на Скопие.

Министър Милков изрази задоволство, че с назначението на дипломат в София най-сетне е преодолян един недостиг в двустранния дипломатически разговор, което ще даде опция интензивно да продължи работата по основните въпроси от политическия дневен ред, оповестиха след срещатата им от Външно министерство.

Милков означи, че постигнатият компромис с така наречен " френско предложение ", осъществяването на Договорът от 2017 година и на двустранните протоколи от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия задават механизма за решение на съществуващите въпроси. Следващата стъпка е реализирането на съответни резултати.

По време на срещата бяха разисквани опциите за развиване на задълбочено и резултатно секторно съдействие. В тази връзка със удовлетворение беше маркирана позитивната наклонност в търговско-икономическите връзки и увеличение на двустранния стокообмен, както и дейната активност по линия на Културните центрове на двете страни.

Министър Милков изрази угриженост от последните развития в двустранните връзки, свързани по-конкретно с правата на българите в Северна Македония.

Двете страни се сплотиха към мнението, че е в общ интерес повече старания да бъдат ориентирани към превъзмогване въздействието на отрицателни прояви и реактивиране на позитивната динамичност в двустранните връзки. Министър Милков акцентира нуждата от основаване на положителна атмосфера, в която преобладаващо е партньорството.

В края на диалога министър Милков пожела триумф на дипломат Поповска на поста. Увери я, че в лицето на министерството на външните работи има градивен сътрудник, подготвен за директна и открита връзка по всички въпроси от двустранния дневен ред.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР